У Болгарії "шукають крайніх" у рішенні передати болгарську зброю з Афганістану до України

Середа, 29 червня 2022, 09:17

У Болгарії піднявся скандал після публікації документа з рішенням перенаправити зброю болгарського виробництва, спершу призначену для відправки в Афганістан, до України - ще до початку повномасштабної війни.

Про це йдеться у матеріалах "Балканського оглядача" і Nova.bg, пише "Європейська правда". 

25 червня головний секретар президента Румена Радева Димитар Стоянов опублікував кілька рядків з документа, які свідчать про перенаправлення зброї. Рішення нібито схвалило Мінекономіки при уряді Кирила Петкова, який вже відправили у відставку.

Корнелія Нінова, яка була віцепрем’єркою та міністеркою економіки у цей час, наполягає, що рішення прийняв її попередник з тимчасового уряду, призначеного президентом Радевим. Вона показала повну версію документа, за винятком засекречених частин, з якого випливає, що рішення про перенаправлення прийняв тимчасовий уряд Стефана Янева. 

Вона заявила також, що під час її перебування на посаді рішення "не побачило світла" та що було звільнено керівництво компанії "Вазовські машинобудівні заводи Сопот", яке нібито намагалося проштовхнути цю угоду. 

Після цього із заявою вийшло екскерівництво ВМЗ Сопот, наполягаючи, що рішення про перенаправлення надійшло все ж тоді, коли Нінова вже обіймала свою посаду - 28 січня 2022 року, та що Нінова маніпулює інформацією - зокрема, що приймати такі рішення може не підприємство, а спецкомісія при Мінекономіки. 

"ВМЗ справді мало контракт з кінцевим пунктом призначення в Афганістані, і клієнт згодом надіслав запит про перенаправлення в Україну. Але це контракт з 2021 року, і до початку 2022 року був виконаний. Запит про перенаправлення продукції в Україну надійшов до ВМЗ 28 січня, як і свідчить документ, наданий ЗМІ Ніновою", - зазначили в заяві.

Керівники підприємства кажуть, що після отримання запиту передали його на розгляд Мінекономіки, та що отримали усну вказівку замінити місце призначення на іншу країну "не згадуючи Україну". "З міркувань конфіденційності ми не згадуємо цю країну, але це сталося дуже швидко і з дозволу комісії, очолюваної Ніновою… Уся продукція пішла в іншу країну, але є явні документальні сліди, що фінальним пунктом призначення є Україна і це відбувалося тоді, коли Нінова обіймала посаду", - зазначили вони.

Екскерівництво заявило також, що для компанії було би "навіть краще експортувати напряму в Україну, а не як вони зараз роблять і залишають десятки мільйонів приватним компаніям і посередникам з інших країн". 

Чи у підсумку надійшла в Україну партія, про яку йшлося в документі, наразі незрозуміло. 

Нагадаємо, питання допомоги Україні зброєю є у Болгарії дуже дискусійним. Зокрема, проти виступає президент Болгарії Румен Радев, а проросійська партія БСП погрожувала вийти з коаліції, якщо парламент проголосує за надання зброї Україні, і тому парламент врешті погодився лише допомагати з ремонтом техніки

Детальніше про це - у статті Як Болгарія знайшла компроміс між зброєю для України та збереженням коаліції

На початку червня посол України в Болгарії направив до болгарського МЗС офіційну ноту з проханням про постачання зброї.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.