Росія викликала тимчасову повірену Норвегії через відмову пропускати вантаж на Шпіцберген

Середа, 29 червня 2022, 15:56

До Міністерства закордонних справ Росії викликали тимчасову повірену Норвегії та висловили їй претензії у зв’язку з тим, що країна не дає дозволу на транзит вантажу гірничодобувної компанії, який мали везти на Шпіцберген.

Як повідомляє "Європейська правда", заяву про це МЗС РФ опублікувало 29 червня. 

Тимчасовій повіреній Сольвейг Россебе заявили про "неприйнятну ситуацію" довкола вантажу для російської гірничодобувної компанії, яка працює на архіпелазі.

МЗС РФ наполягає, що у заблокованому вантажі на кордоні є критично важливі для роботи компанії та генконсульства РФ на Шпіцбергені товари, у тому числі продукти, медичне обладнання, будматеріали і запчастини для транспорту. 

"Висловили вимогу до норвезької сторони щодо якнайшвидшого вирішення питання. Вказали, що недружні дії проти Росії неминуче призведуть до заходів у відповідь", - йдеться у заяві. 

Раніше стало відомо, що російські хакери почали кібератаки проти Норвегії як помсту за відмову пропустити вантаж на Шпіцберген. 

Нагадаємо, влада Норвегії на підставі санкцій не видала дозвіл російській гірничодобувній компанії "Арктиквугілля" перевезти товари на Шпіцберген через материкову частину країни.

Російські вантажі раніше доставлялися на Шпіцберген із Мурманська до Тромсе вантажівками через єдиний КПП "Стурскуг" на кордоні Росії та Норвегії.

На острови вантажі доставляє єдине вантажне судно Bring, яке регулярно ходить на Шпіцберген і вирушає на архіпелаг кожні 10 днів. У російському Баренцбурзі мешкають близько 500 людей, включаючи шахтарів, які працюють на вугільних шахтах російського тресту "Арктиквугілля".

Норвегія не є членом ЄС, але входить до Європейської економічної зони і приєдналася до всіх шести пакетів санкцій, запроваджених проти РФ за вторгнення в Україну.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.