Столтенберг уникнув відповіді, чи можливий для України пришвидшений вступ до НАТО

Середа, 29 червня 2022, 16:16

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг уникнув відповіді на запитання, чи може вступити Україна до Альянсу за пришвидшеною процедурою без отримання ПДЧ за прикладом Фінляндії та Швеції.

Про це повідомляє кореспондент "Європейської правди" з Мадрида.

Як відомо, у четвер на саміті НАТО в Мадриді лідери блоку офіційно запросили Фінляндію і Швецію приєднатися до Альянсу.

Обидві скандинавські країни подали заявки на вступ у середині травня і їхній процес приєднання вважається безпрецедентно швидким. Швеція та Фінляндія йдуть у НАТО без виконання Плану дій щодо членства. 

Відповідаючи на запитання, чи можливий такий пришвидшений шлях вступу для України, коли закінчиться війна, Столтенберг уникнув прямої відповіді.

"Ми сьогодні продемонстрували, що двері НАТО залишаються відкритими", - сказав він, маючи на увазі запрошення Фінляндії і Швеції до НАТО.

Він також сказав, що зараз фокус НАТО полягає у тому, щоб підтримати Україну на полі бою та зміцнити її позицію на потенційних переговорах з Росією. "Війни непередбачувані, але ми маємо бути готові до довгого шляху", - зазначив генсек, висловивши готовність союзників до довготривалої підтримки України.

Як відомо, вступ Фінляндії та Швеції до НАТО був загальмований через низку вимог з боку Туреччини, які вдалося владнати напередодні. Детально про це читайте у статті "НАТО йде на кордон до Росії"

Також, як повідомлялося, у середу Альянс офіційно визнав Росію своєю стратегічною загрозою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.