На Банковій кажуть, що концепцію НАТО вдалося змінити на користь України

Середа, 29 червня 2022, 17:44

В Офісі президента України висловили задоволення затвердженою у Мадриді Стратегічною концепцією НАТО, відзначаючи, що її вдалося змінити на користь України.

Про це заявив під час спілкування з журналістами на полях саміту НАТО заступник глави Офісу президента, дипломатичний радник президента Ігор Жовква, повідомляє кореспондент "Європейської правди" з Мадрида.

За словами Жовкви, Україна змогла вносити свої пропозиції до концепції як до саміту, так і під час проведення зустрічі лідерів у Мадриді, і це дозволило змінити документ у позитивний бік для України.

"Це концепція, яка відповідає тому стану речей, який є на сьогодні. Можу натякнути, що це могло бути не так, і концепція могла бути слабкою і не відображати реальність, яка існує", - сказав він.

Жовква підкреслив, що концепція відображає позиції, про які просила Україна. Зокрема, у ній відображена політика відкритих дверей НАТО та міститься згадка про рішення бухарестського саміту від 2008 року про те, що у майбутньому Україна стане членом Альянсу.

Жовква наголосив, що у концепції відображена реальність, коли "Росія є агресором і ворогом держав-членів НАТО". "Це відображає існуючу реальність, тож концепція є позитивною для України", - сказав він.

"Європейська правда" ближчим часом опублікує коментоване пояснення нового стратегічного документа НАТО - Стратегічної концепції.

Як повідомлялося, у середу Альянс офіційно визнав Росію своєю стратегічною загрозою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.