У Молдові за носіння "георгіївської стрічки" 9 травня покарають 36 посадовців

П'ятниця, 3 червня 2022, 13:16

У Молдові під час заходів з нагоди 9 травня понад 30 посадових осіб порушили заборону носіння "георгіївської стрічки", на їхнє ім'я склали протоколи.

Про це напередодні в ефірі телеканалу TV8 повідомила міністр внутрішніх справ Молдови Анна Ревенко, передає "Європейська правда".

„36 посадових осіб отримали повістки, на їхнє ім'я було складено протоколи. Не можу сказати, що кожен із них виконав припис. Ті, хто бажає подати до суду, мають на це повне право", - зауважила Ревенко.

Як додала глава МВС, лише 9 травня поліція зафіксувала близько 300 осіб, які порушили закон про символи військової агресії. Щодо половини з них, як зауважила Ревенко, склали протоколи. За її словами, деякі чиновники добровільно з'явилися до поліції для складання протоколу.

Ревенко стверджує, що 9 травня правоохоронні органи діяли точно відповідно до тлумачення закону. Вона зазначила, що поліція пішла шляхом документування порушень після самого заходу, що дозволило уникнути можливих провокацій.

9 травня деякі депутати від Блоку комуністів та соціалістів прийшли на заходи з "георгіївськими стрічками" на грудях. Із забороненою символікою помітили Зінаїду Гречаний, Влада Батринчу, Владіміра Вороніна, Богдана Цирдю та інших. Стрічку також одягнув і колишній президент Молдови Ігор Додон.

19 квітня глава держави Мая Санду ввела в дію проєкт про заборону використання символів Z, V та "георгіївської стрічки" як символів військової агресії. За законом штраф за просування цієї символіки становить до 9 тисяч леїв для фізичних осіб та до 18 тисяч – для юридичних.

Як повідомлялося, за використання 9 травня забороненої "георгіївської стрічки" правоохоронці Молдови виписали штрафи на близько 600 тисяч леїв - понад 29 тисяч євро.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.