Україна буде постачати електроенергію Молдові

П'ятниця, 3 червня 2022, 15:21

Україна із суботи почне постачання електроенергії в сусідню Молдову.

Про це повідомила пресслужба НАЕК "Енергоатом", пише "Європейська правда".

Зазначається, що "Енергоатом" уклав експортний контракт з молдовською державною компанією Energocom, відповідно до якого планує у червні поставити в Молдову 85,2 тис. МВт-год електроенергії за ціною $77 за 1 МВт-год.

"Енергоатом" має великий потенціал для збільшення обсягів виробництва електричної енергії, тому її експорт до Молдови, а згодом - і до сусідніх країн ЄС, є надзвичайно перспективним напрямком торговельної діяльності компанії", - зазначили в компанії.

В "Енергоатомі" додали, що за рахунок постачання української електроенергії Молдова може зменшити  залежність від генерації на Молдавській державній районній електростанції (ДРЕС), що належить Росії.

Як раніше зазначав віцепрем'єр - міністр інфраструктури Молдови Андрей Спину, молдовська Energocom планує підписати з "Енергоатомом" договір на постачання електроенергії, який має покрити до 30% споживання країни у червні.

Нагадаємо, енергосистеми України та Молдови були повністю синхронізовані з енергомережею континентальної Європи ENTSO-E в середині березня 2022 року.

Наприкінці травня президентка Молдови Мая Санду скликала засідання Вищої ради безпеки, щоб обговорити, як вплине на становище країни зростання цін на енергоносії та які механізми потрібні для енергетичного і продовольчого ринку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.