Провокація на Балканах: у Північній Македонії підпалено болгарський клуб

Неділя, 5 червня 2022, 15:42

В ніч на 5 червня у північномакедонському місті Бітола було спалено вхідні двері болгарського культурного центру імені Івана Михайлова.

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на BNR.

Як зазначається, інцидент стався вранці близько 5-ї години ранку, і лише швидка реакція пожежної охорони вдалося запобігти більш серйозним пошкодженням. 

Прокуратура міста Бітола розпочала розслідування. Разом із тим, підпал може додатково загострити і так проблемні відносини Північної Македонії та Болгарії.

За словами одного з лідерів болгарської громади у Північній Македонії,  Петара Колєва,  нинішній напад "є результатом 30-річної політики проти болгарської громади в Північній Македонії та безкарності за такі інциденти".

"Ми очікуємо чіткої та чіткої позиції з боку Республіки Болгарія. Бо якщо і цього разу болгарська держава і болгарське суспільство роблять вигляд, що в Македонії нічого не відбувається, це означає, що вони підтримують спалення наших клубів. А наступний крок – комусь зламають голову. І ми сподіваємося, що македонські інституції покарають тих людей, які зробили це", -заявив він.

На інцидент вже зреагував президент Румен Радєв. Він назвав підпал провокацією  і "частиною багаторічної антиболгарської кампанії в Республіці Північна Македонія, яка отруює і продовжує отруювати розуми багатьох поколінь і перешкоджати розвитку добросусідських відносин між державами".

Нагадаємо, наразі Болгарія блокує приєднання Північної Македонії до ЄС. Як зазначає Радєв, Болгарія невипадково ставить умовами для зняття вето "включення згадки про громадян з болгарською ідентичністю до конституції країни та надання безпечних і незворотних гарантій подолання мови ворожнечі".

Конфлікт між Болгарією та Північною Македонією може мати наслідки й для України – у ЄС часто наголошують про неприпустимість надання членства Україні перед балканськими  країнами.

Детальніше про цей конфлікт читайте у статті Євроінтеграція в обмін на ідентичність: куди веде конфлікт болгар та македонців

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.