Політична криза в Естонії: партія, від якої залежить розв'язка, прийме рішення у суботу

Понеділок, 6 червня 2022, 20:12

Естонська партія Isamaa у суботу 11 червня визначиться, з ким співпрацювати як коаліційний партнер - від чого залежить, чи залишиться уряд Каї Каллас.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє ERR.

Isamaa ("Батьківщина") - четверта за розміром фракція у Рійгікогу і має 12 місць. З початком політичної кризи і правляча Партія реформ, і Центристська партія паралельно запропонували їм стати коаліційним партнером: реформісти - разом з соціал-демократами, центристи - з правими EKRE, утворивши таку ж коаліцію, як за попереднього уряду Юрі Ратаса. 

У понеділок керівництво партії та парламентської фракції Isamaa вирішили, що у суботу оголосять своє рішення, з ким починати перемовини про коаліцію. 

Лідер партії Хелір-Валдор Сеедер сказав, що спершу вони хочуть дізнатися від потенційних коаліційних партнерів, як воин бачать співпрацю. Він заявив також, що партія зацікавлена якнайшвидше закінчити урядову кризу.  

Сеедер сказав також, що особисто вже сформував думку, але не буде висловлювати її до партійного рішення. 

Нагадаємо, у п'ятницю 3 червня Кая Каллас запропонувала президенту Алару Карісу відкликати усіх сімох міністрів від Центристської партії та ініціювала перемовини про нову коаліцію. За її словами, "останньою краплею" стало те, що коаліційні партнери не підтримали у парламенті заздалегідь погоджений проєкт про переведення початкової освіти на естонську мову. 

Правляча коаліція реформістів та центристів працювала з кінця січня 2021 року. Кожна партія мала в уряді по сім портфелів. Перші натяки на можливий розпад коаліції з’явилися в середині травня - коли центристи всупереч позиції партнерів внесли до парламенту законопроєкт про підвищення соцвиплат на дітей, а опозиція підтримала його. 

Детальніше на цю тему - у статті Позбутися друзів Росії та зберегти уряд: як Естонія долає політичну кризу

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.