Греція не передаватиме БМП Україні, поки не отримає Marder від Німеччини

Понеділок, 6 червня 2022, 20:52

Речник уряду Греції Іоанніс Ойконому заявив, що країна передасть Україні радянські бронетранспортери тільки після отримання взамін сучасних німецьких БМП Marder.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Spiegel.

Як пояснив Ойконому, рішення відтермінувати передання БМП Україні пов’язане з конфліктом Афін та Анкари: Греція хоче мати достатньо засобів для захисту островів у Егейському морі, на які може претендувати Туреччина.

Нагадаємо, у минулому році турецька влада оголосила міжнародну частину акваторії Егейського моря зоною військових навчань, звинувативши Грецію у невиконанні умов Афінського меморандуму.

У середині квітня в Міноборони Греції заявили, що більше не планують надавати Україні допомогу зброєю, тому що це послабило би власну обороноздатність. Раніше Греція передала Україні два літаки з військовою допомогою, зокрема стрілецькою зброєю та ЗРК.

А проте, наприкінці травня канцлер Олаф Шольц анонсував у вівторок обмін, у рамках якого Німеччина передає Греції 50 німецьких бронетранспортерів Marder, а Греція швидко постачає в Україну бронемашини радянського виробництва.

Проте, за даними видання Bild, йдеться про німецькі бронемашини, на які компанія Rheinmetall подала заявку на експорт до України до Федеральної ради безпеки ще 22 квітня.

Німецька сторона не повідомляла, коли саме буде завершений процес передання техніки Греції.

Читайте також: Краще пізно, аніж ніколи: як Німеччина змінює свою позицію щодо зброї для України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.