Країни Балтії очікують, що Шольц посилить східний фланг НАТО

Вівторок, 7 червня 2022, 09:38

Президент Латвії Егілс Левітс сподівається, що візит канцлера Олафа Шольца до Литви призведе до "конкретних пропозицій" щодо посилення захисту східної частини альянсу НАТО.

Про це пише Spiegel, повідомляє "Європейська правда".

"Ми очікуємо, що Німеччина також стежитиме за загальною безпекою НАТО і тому підтримає збільшення присутності Альянсу в усіх трьох країнах Балтії", - сказав Левітс.

За його словами, той факт, що Німеччина погодилася розмістити більше солдатів у Литві, є "дуже важливим внеском", але також у Латвії та Естонії має бути більше військ союзників.

"Країни Балтії та Німеччина згодні з тим, що східний фланг НАТО має бути зміцнений у відповідь на агресивну поведінку Росії", - сказав Левітс.

Він упевнений, що це питання вирішиться на майбутньому саміті НАТО в Мадриді наприкінці червня.

Президент Литви Гітанас Науседа перед візитом Шольца також заявив, що країни Балтії наполягають на посиленні присутності НАТО.

"Саміт НАТО в Мадриді наприкінці місяця має стати "самітом рішень" та ознаменувати собою перехід від стримування до передової оборони", - заявив Науседа.

На додачу до систем ППО він сподівається, що в його країні буде дислокована бригада НАТО чисельністю від 3000 до 5000 солдатів. Зараз їх 1600, з яких понад 1000 військовослужбовців Бундесверу.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас та глава британського уряду Борис Джонсон за підсумками зустрічі в понеділок домовилися про створення в Естонії командної структури на рівні дивізії НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.