Швеція завдяки одному голосу уникла можливої відставки уряду

Вівторок, 7 червня 2022, 17:01

Парламент Швеції не підтримав вотум недовіри міністру юстиції, який, у разі успіху, міг спричинити відставку всього уряду.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Politico.

Опозиційні політсили вимагали відставки міністра юстиції Моргана Йоганссона, закидаючи йому недостатні зусилля у боротьбі зі злочинністю. Прем’єрка Магдалена Андерссон захищала міністра та заявила, що у разі висловлення йому недовіри у відставку піде увесь уряд. 

Врешті за висловлення недовіри Йоганссону проголосували 174 депутати зі 349. Для усунення міністра необхідно було 175 голосів. Вирішальну роль зіграла позиція позафракційної депутатки курдського походження Аміне Какабаве, яка заявила, що утримається під час голосування, оскільки соціал-демократи пообіцяли не відступати від листопадової домовленості про підтримку курдів, попри тиск президента Туреччини. 

"Швеція зараз у вразливій ситуації і країні потрібен сильний уряд. Тож дуже добре, що міністр юстиції зберігає посаду", - заявила Магдалена Андерссон. 

До наступних виборів у Швеції залишається три місяці - голосування відбудеться 11 вересня. Суспільна підтримка до Андерссон як прем’єрки і соціал-демократів зросла до 33%. На другому і третьому місці за ними - опозиційні Помірковані та Шведські демократи.

Андерссон заявила, що хоче використати ці менш ніж сто днів перед виборами на просування Швеції до НАТО та забезпечення внутрішньої політичної стабільності під час цього процесу, і щоб парламент зосередився на боротьбі зі злочинністю та покращенні добробуту, що є пріоритетними питаннями для виборців.

Магдалена Андерссон очолила уряд у листопаді 2021 року, ставши першою жінкою на цій посаді - після того, як попередній прем'єр Стефан Льовен подав у відставку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.