Додік заявив, що вихід Республіки Сербської з БіГ затримується через війну в Україні

Вівторок, 7 червня 2022, 17:55

Лідер боснійських сербів Мілорад Додік заявив, що плани виходу Республіки Сербської зі складу Боснії та Герцеговини затримуються через війну Росії проти України.

Про це Додік заявив на засіданні Народної скупщини Республіки Сербської в понеділок, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Index.

Він згадав про план відділення Республіки Сербської від БіГ, ухвалений у грудні 2021 року, й зазначив, що з огляду на вторгнення Росії в Україну він був призупинений – оскільки, за словами Додіка, боснійським сербам потрібно спершу задекларувати нейтралітет щодо війни.

"Саме тому ми призупинили втілення наших висновків щодо виходу (Республіки Сербської) з державних органів (Боснії і Герцеговини)", – наголосив Додік.

Лідер боснійських сербів наголосив, що потрібно "дотримуватись нейтралітету" щодо війни Росії та України, а сам він рішуче виступає проти санкцій щодо Москви.

Зрештою Народна скупщина Республіки Сербської ухвалила резолюцію, в якій відмовилась від запровадження санкцій щодо РФ.

В останні місяці в Республіці Сербській посилюються сепаратистські тенденції, пов'язані, зокрема, з війною Росії проти України.

До прикладу, сербські міністри у Раді міністрів Боснії та Герцеговини заблокували рішення про відмову в доступі Росії та Білорусі до коштів Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), а член президії Мілорад Додік оголосив про зміцнення енергетичної співпраці з Росією.

А міністерка закордонних справ Боснії і Герцеговини Бісера Туркович заявила, що реалізація плану з відділення Республіки Сербської може розпочатися вже восени.

На цьому тлі ще в січні Сполучені Штати ввели санкції проти лідера боснійських сербів Мілорада Додіка і близької до нього телевізійної мережі. А в червні санкції були запроваджені проти президента Федерації Боснія та Герцеговина Маринка Чавари та міністра охорони здоров’я Республіки Сербської, що входить до складу БіГ, Алена Шеранича.

Детальніше про ситуацію у Боснії читайте у статті: Третій фронт РФ: чому долю балканської кризи вирішить армія України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.