Уряд Грузії подав до суду на президентку країни: звинувачує її в узурпації влади

Середа, 8 червня 2022, 18:05

Уряд Грузії у вівторок подав позов до Конституційного суду країни проти президентки Саломі Зурабішвілі, вимагаючи роз’яснити її та свої права та повноваження.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Новости-Грузия".

Глава адміністрації грузинського уряду Реваз Джавелідзе заявив, що причиною позову стала відмова Зурабішвілі призначити послів у деяких країнах.

"Конституція не наділяє президента Грузії ані виконавчою владою, ані повноваженнями на здійснення внутрішньої або зовнішньої політики країни", – стверджує Джавелідзе.

Він додав, що, згідно з конституцією Грузії, вибір кандидатур на посади послів є прерогативою уряду.

Як передає "Голос Америки", грузинська опозиція назвала рішення влади звернутися до Конституційного суду "кроком у бік одноосібного та авторитарного правління".

Видання нагадує, що нинішня конституція Грузії, внаслідок якої країна перейшла до парламентської системи правління, була ухвалена у 2017 році на тлі протесту опозиції, а кандидатуру президентки Саломе Зурабішвілі підтримувала владна "Грузинська мрія".

Нагадаємо, ще у березні уряд Грузії заявив, що звернеться до Конституційного суду з проханням визначити, чи президентка Саломе Зурабішвілі певними своїми діями порушила конституцію країни.

За день до того під час виступу у парламенті Саломе Зурабішвілі зі свого боку заявила, що в уряді намагалися обмежувати її міжнародну діяльність і їй довелося переформатувати чотири робочі візити до європейських столиць на особисті зустрічі.

Читайте також: Допомога ворогу: які наслідки матиме найгостріший конфлікт між Києвом та Тбілісі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.