ЄС виділить 20 млн євро на підтримку українських інноваторів

Четвер, 9 червня 2022, 13:22

Європейська комісія вирішила виділити 20 мільйонів євро на підтримку української інноваційної спільноти.

Про це, як пише "Європейська спільнота", йдеться у повідомленні Єврокомісії.

Як пояснили в Єврокомісії, завдяки цільовій поправці до робочої програми Європейської інноваційної ради (EIC) 2022 року нова ініціатива підтримає щонайменше 200 українських глибокотехнологічних стартапів на суму до 60 000 євро кожен. Крім того, EIC запропонує нефінансову підтримку, таку як бізнес-консультації та пошук партнерів.

Це підвищить спроможність українських інноваторів взаємодіяти з європейською інноваційною екосистемою, виходити на нові ринки та отримувати переваги від європейських інструментів фінансування.

"Ведучи боротьбу з російською військовою агресією, для України життєво важливо дивитися вперед. Країна має яскраву стартап-сцену та великий потенціал для інноваційного бізнесу. Дуже важливо зберегти цю економічну спроможність і дати можливість українським технологічним інноваторам розвиватися та інтегруватися в європейську інноваційну екосистему. Ми хочемо, щоб вони розширили свою діяльність на європейські ринки та за їх межі", - заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

 "Ми прагнемо мобілізувати всі можливі ресурси та надати підтримку Україні. Сьогодні ми закликаємо європейські інноваційні асоціації, такі як асоціації стартапів, центри підтримки підприємств, інкубатори та акселератори, приєднатися до нас у підтримці української спільноти глибоких технологій, щоб зробити її сильнішою, стійкішою та конкурентоспроможною", - заявила Маргрете Вестагер, виконавчий віцепрезидент програми "Європа, пристосована до цифрової ери".

Підтримка в розмірі 20 мільйонів євро буде виплачена через конкурс пропозицій для загальноєвропейської мережі асоціацій стартапів, які підтримують українські зацікавлені сторони в галузі інновацій. Акція може допомогти підготувати українські стартапи до конкуренції за майбутні можливості фінансування EIC. EIC може фінансувати стартапи на суму до 17,5 мільйонів євро у вигляді грантів та інвестицій в акціонерний капітал, а також може залучати подальші приватні інвестиції, що втричі перевищують суму, інвестовану державними фондами.

Крім того, після ратифікації Україною сьогодні набула чинності угода про приєднання України до програм досліджень і навчання Horizon Europe та Euratom. Угоду підписали 12 жовтня 2021 року з нагоди саміту Україна-ЄС. Тепер європейські та українські дослідники та інноватори, університети, бізнес, у тому числі малий та середній, мають усі можливості співпрацювати на рівних умовах для досягнення спільних цілей та вирішення критичних проблем.

З огляду на триваючу загарбницьку війну Росії проти України та зобов’язання ЄС запропонувати відчутні засоби підтримки українській дослідницькій та інноваційній спільноті, Україна братиме участь у програмах Horizon Europe та Євратом без фінансового внеску протягом 2021 та 2022 років. Відмову від внеску оцінили приблизно в 20 мільйонів євро.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.