Європарламент закликав держави ЄС ввести санкції проти Іванішвілі

Четвер, 9 червня 2022, 13:45

Європейський парламент затвердив резолюцію із закликом запровадити персональні санкції проти головного грузинського олігарха Бідзіни Іванішвілі.

Про це повідомив європейський редактор "Радіо Свобода" Рікард Джозвяк, пише "Європейська правда".

"Європарламент ухвалив резолюцію щодо порушення свободи ЗМІ та безпеки журналістів у Грузії та проголосував за поправку, яка закликає держави-члени та демократичних партнерів розглянути можливість запровадження персональних санкцій проти Іванішвілі", - повідомив він у Twitter.

Голова фракції "Слуги народу" хоче звернутися до ЄС і США із закликом до санкцій проти Іванішвілі

Ухваленню резолюції передували дебати, під час яких європарламентарі підтримали прагнення Грузії до членства в ЄС, вказавши, що в цьому процесі головними перешкодами є боротьба зі свободою слова, відсутність реформ і олігархічне правління, пише агентство "Новости-Грузия".

"Щоб підтримати європейський шлях Грузії, важливо запровадити санкції проти олігарха Бідзини Іванішвілі за його деструктивну роль у грузинській політиці та економіці. Ми, як друзі Грузії, не залишатимемося осторонь, коли ЗМІ в Грузії слабшають, а демократія відступає", - заявила під час дебатів депутатка Європарламенту Міріам Лексманн.

Свою позицію щодо санкцій щодо засновника правлячої партії "Грузинська мрія" зафіксувала і чеський євродепутат Маркета Грегорова.

"Я думаю, що Бідзіна Іванішвілі - олігарх, ми можемо знайти докази його зв'язків з Кремлем, і в майбутньому, можливо, буде можливість ввести проти нього санкції", - сказала Грегорова.

Син бога, грузинська версія: як "плівки Іванішвілі" ведуть Тбілісі до нової кризи

При цьому вона оцінила ситуацію зі ЗМІ в Грузії як "дуже складну", вказавши, що "образів, нападів та загроз" зазнають як журналісти, так і власники ЗМІ.

"Дуже розчаровує те, що уряд Грузії приєднується до полювання на журналістів замість того, щоб захищати їх", - додала Грегорова.

Раніше голова фракції "Слуги народу" у Верховній Раді Давид Арахамія заявляв, що звернеться до Євросоюзу і США із закликом запровадити санкції проти Іванішвілі.

Арахамія сказав, що Іванішвілі тісно пов'язаний із російською політичною верхівкою, саме тому грузинська влада не підтримує Україну у війні проти Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.