Польща звинуватила Німеччину в затримці з поповненням запасів переданої Україні зброї

П'ятниця, 22 липня 2022, 17:39

Заступник міністра закордонних справ Польщі Шимон Шинковський звинуватив Німеччину в порушенні домовленостей щодо поповнення запасів озброєння, яке Варшава передала Києву для протистояння російській агресії.

Як повідомляє "Європейська правда", про це Шинковський розповів в інтерв’ю Spiegel.

"Обіцянки Німеччини надати танки в обмін (на постачання польських танків України) виявилися обманними маневрами", – заявив польський дипломат.

На початку повномасштабного вторгнення в Україну Німеччина замість постачання великої кількості західної техніки запропонувала схему "кругового обміну", за якого інші країни передають Києву власні запаси радянської техніки в обмін на більш сучасну німецьку.

Такі домовленості Берлін уклав не лише з Польщею, а й Румунією, Чехією і планує – зі Словенією. Але, за словами заступника глави польського МЗС, Німеччина не виконала своїх обіцянок із постачання зброї.

Уже у травні Польща публічно заявила, що запропоновані Німеччиною танки є застарілими. "Ми не зацікавлені в погіршенні стану нашого обладнання й тренуванні солдатів на зброї 1960-х років", – сказав Шимановський.

Інша пропозиція Берліна полягала в наданні 20 сучасних танків, але тільки з весни 2023 року й у кількості один танк на місяць.

"Нам запропонували символічне число танків. Важко сприйняти це як серйозну пропозицію після того, як ми надали понад 200 танків Україні за два місяці", – нарікає заступник глави польського МЗС й додає, що зараз Варшава отримує танки зі США й Великої Британії.

Як повідомлялося, міністерка оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт заявила, що Берлін продовжить підтримувати Україну у війні з Росією, але попередила, що в Бундесверу закінчується запас озброєнь.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.