У Молдові депутатку-помічницю "крадія мільярда" заарештували на 30 діб

Субота, 23 липня 2022, 19:05

Депутатку від партії "Шор" Марину Таубер, однопартійницю та помічницю засновника партії Ілана Шора, якого звинувачують у причетності до так званої "крадіжки мільярда", заарештували за рішенням суду на 30 діб у зв’язку з висунутими їй новими звинуваченнями.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Newsmaker.

23 липня прокурори висунули Марині Таубер звинувачення та попросили про її арешт на 30 діб. Cуд району Кишинева Чекани задовольнив це клопотання. Депутатка протягом цього періоду перебуватиме в ізоляторі. 

Прокуратура Молдови представила нові докази у справі експрезидента Додона

Таубер звинувачують у тому, що вона знала про незаконне фінансування політичної партії "Шор" організованою злочинною групою і брала участь у фальсифікації фінансового звіту партії за перше півріччя 2022 року, щоб приховати деякі отримані й витрачені партією кошти. 

Нагадаємо, 21 липня з неї зняли депутатську недоторканність та затримали прямо у приміщенні парламенту. 

У партії "Шор" назвали звинувачення проти Таубер "політичною розправою" за вказівкою президентки Маї Санду і правячої партії.  

Керівник Національного центру боротьби з корупцією Юліан Русу підтвердив чутки про те, що чимало членів партії "Шор" останніми днями виїхали з країни. За його словами, це важливі фігуранти справи і їхні імена повідомлять згодом, коли розпочнуть процесуальні заходи. 

Перед цим у травні Таубер і лідера партії Ілана Шора позбавили недоторканності для розслідування у зв’язку з підозрами у відмиванні коштів та шахрайстві в особливо великих розмірах.

Ілана Шора вважають причетним до "крадіжки мільярда" (у 2015 році в Молдові стало відомо, що з трьох банків - Banca de Economii, Banca Sociala і Unibank, які контролювали майже половину ринку банківських послуг, було виведено за кордон близько мільярда доларів). Він у міжнародному розшуку і перебуває в Ізраїлі, де запит на його екстрадицію відхилили.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.