В естонській Нарві, де більшість - росіяни, не планують прибирати монумент з радянським танком

Вівторок, 26 липня 2022, 15:42

Мер естонського міста Нарва Катрі Райк підтвердила, що міська влада не планує демонтаж радянського монумента-танка, тому що більшість містян були би проти цього. 

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє ERR.

Мер сказала, що керівництво міста не мало планів прибирати танк з публічного простору, чи перефарбовувати його у рожевий - як запропонували у редакційній статті журналісти Eesti Päevaleh, або переміщувати у фортецю Нарви, оскільки танк - з іншої історичної епохи і був би там не на своєму місці. 

У Вільнюсі з військового кладовища приберуть пам’ятник радянським воякам

"Цей танк зараз - не найбільша проблема в Естонії і у Нарві. Опалення, ціни на електроенергію, ситуація на ринку праці, освіта - інших питань для нашої уваги вистачає", - зазначила Райк. 

Щодо петиції про референдум у місті щодо подальшої долі танка, на підтримку якої зараз збирають підписи, мер зазначила, що ініціативу розглянуть, але проводити таке опитування було би недоцільно, тому що "результат зрозумілий заздалегідь" і для російськомовних жителів Нарви це важливий символ, який вони пов’язують із звільненням Естонії від нацистських військ.

Мер зауважила також, що, окрім танка, у Нарві ще зо двадцять інших радянських пам’ятників, і обговорення щодо подальшої долі деяких із них можливо більш на часі. 

Райк пригадала також слова прем’єрки Каї Каллас про те, що Росія завжди використовувала напругу й розкол у суспільстві на свою користь, коли готувала агресію проти якоїсь країни, і якщо громадяни Естонії будуть займатися з’ясуванням стосунків між собою, то будуть вразливішими, ніж зберігаючи єдність.

Мер додала, що чекає чіткого сигналу від керівництва країни і профільних міністерств щодо того, як бути з радянськими пам’ятниками. 

Зазначимо, Нарва - найбільше переважно російськомовне місто в Естонії і розташоване фактично на кордоні з РФ. Переважна більшість жителів (понад 80%) - етнічні росіяни, близько 36% мають російське громадянство.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.