Лідер соціалістів Греції заявив, що його телефон намагались прослуховувати

Вівторок, 26 липня 2022, 20:50

Лідер опозиційного Загальногрецького соціалістичного руху (ПАСОК) Нікос Андрукаліс у вівторок подав скаргу до прокуратури країни на незаконне прослуховування його мобільного телефона.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Ekathimerini.

"Була спроба прослуховування мого телефона через шпигунський додаток Predator. Викриття тих, хто ховається за цими нездоровими діями, є не моїм особистим питанням, а демократичним обов’язком", – заявив Андрукаліс журналістам.

Зазначається, що про спробу прослуховування телефона політик, який водночас є членом Європейського парламенту, дізнався від служби кібербезпеки установи.

Імовірно, спроба зламу пристрою сталася ще у вересні минулого року – тоді на телефон Андрукаліса прийшло текстове повідомлення з пропозицією перейти за посиланням. Політик не зробив цього, через що шкідлива програма так і не потрапила на його телефон.

Ізраїль заборонив Україні купувати шпигунську програму Pegasus, яка спричинила скандали в ЄС

Predator – це додаток, який може отримати доступ до паролів, файлів, фотографій і контактів пристрою, а також вмикати його мікрофон і камеру, дозволяючи прослуховувати розмови поблизу.

У квітні цього року прокуратура Греції розпочала розслідування схожого випадку, де один із журналістів поскаржився на прослуховування через шпигунське програмне забезпечення на його телефоні.

Нагадаємо, минулого року в Європейському Союзі вибухнув скандал через виявлені випадки масового використання програмного забезпечення Pegasus ізраїльської компанії NSO Group, за допомогою якого прослуховували сотні урядовців, політиків, журналістів і активістів.

Деталі про скандал навколо Pegasus можна почитати у статті: Почути опозицію: які наслідки для влади Польщі матиме скандал із нелегальним стеженням.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.