У США розслідують дії Трампа під час штурму Капітолія – ЗМІ

Середа, 27 липня 2022, 19:39

Міністерство юстиції США розслідує дії 45-го президента Дональда Трампа під час спроби штурму Капітолія в січні 2021 року, коли його прихильники намагалися зірвати затвердження результатів виборів.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на The Washington Post, який цитує чотирьох поінформованих співрозмовників.

Дії Трампа розглядаються в межах кримінального розслідування щодо спроби зірвати затвердження результатів виборів президента США. В останні дні вони опитували свідків щодо їхніх розмов із Трампом, його юристами та іншими представниками його найближчого оточення.

У фокусі розслідування Мін’юсту США – зустрічі Трампа, які передували подіям 6 січня, його тиск на віцепрезидента Майка Пенса з метою відхилити результати виборів, а також вказівки щодо боротьби з нібито сфальшованим голосуванням в окремих штатах.

Нагадаємо, що наразі ведеться розслідування дій Трампа щодо намагання змінити результати виборів у штаті Джорджія, і, за даними деяких ЗМІ, республіканцю може загрожувати кримінальне переслідування там.

Крім того, відомство у квітні отримало записи телефонних розмов оточення 45-го президента США, зокрема глави його апарату Марка Медоуза. Раніше ЗМІ не повідомляли про розслідування дій саме Трампа в контексті подій 6 січня.

Теоретично розслідування міністерства юстиції США може призвести до оголошення кримінальних обвинувачень Трампу, що завадить його кампанії з обрання на посаду президента у 2024 році – участь у ній він нещодавно підтвердив.

Як повідомлялося, комітет Палати представників, який розслідує штурм Капітолія 6 січня 2021 року, планував передати міністерству юстиції США матеріали, які доводять пряму причетність до тих подій Дональда Трампа.

Як відомо, 6 січня тисячі прихильників Дональда Трампа увірвалися в будівлю Капітолія, де в цей час затверджували результати виборів президента США. Як наслідок, загинули п'ятеро людей включно з поліцейським, а проти сотень були порушені кримінальні справи.

Читайте також: Напад на Капітолій: що виявило слідство і як захищається Дональд Трамп.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.