Молдова домовляється з Румунією про купівлю газу

П'ятниця, 29 липня 2022, 14:20

Президентка Молдови Мая Санду заявила, що Кишинів хоче купувати газ у Румунії, і важливо, щоб це стало можливим якнайшвидше. 

Про це вона сказала 29 липня на пресконференції у Бухаресті після зустрічі з президентом Румунії Клаусом Йоганнісом, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на NewsMaker.

"Ситуація вимагає від нас термінових дій та пошуку альтернативних рішень, щоб зберегти стабільність у країні та пережити зиму. Наразі Молдові потрібні рішення для забезпечення енергетичної безпеки. Ми хочемо купувати газ у Румунії, і нам потрібно, щоб це стало можливим якнайшвидше.

Молдова звернеться до Румунії у разі військової загрози Росії

Це вкрай важливо для того, щоб наші люди не мерзли взимку і для підтримки соціальної стабільності в країні", - сказала Санду.

Йоганніс, своєю свою чергу, зазначив, що ця зима буде складною, але запевнив, що "Румунія не залишить Молдову".

"Як ми знаємо, Молдова особливо вразлива у цій галузі, і населення вже відчуває наслідки різкого підвищення цін на газ та електроенергію. Ми обговорили дуже важливу роль та потенціал газопроводу Яси-Унгени-Кишинів як суттєвого елемента в архітектурі енергетичної безпеки Молдови", - сказав Йоганніс.

Президент Румунії також зазначив, що ця зима буде складною, "оскільки газу, що поставляється Росією, стає дедалі менше, а ціна на газ на міжнародному ринку зростає".

"Ми чудово розуміємо украй складну ситуацію, в якій опинилася Молдова. Сьогодні, завтра і післязавтра ми обговорюватимемо це питання в уряді, доки не знайдемо оптимальне рішення. Одне можна сказати точно: ми не залишимо Молдову", - сказав Йоганніс.

29 липня Санду приїхала до Бухареста з офіційним візитом на запрошення свого румунського колеги.

За її словами, Молдова звернеться за допомогою до Румунії, якщо конфлікт в Україні пошириться на її територію, а відносини з Російською Федерацією погіршаться. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.