Кулеба застерігає від оптимізму про близьку домовленість щодо експорту зерна Чорним морем

Середа, 6 липня 2022, 17:46

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба застеріг від сподівань на швидку домовленість про гуманітарні коридори для українського зерна через Чорне море, попри заяви президента Туреччини.

Як пише "Європейська правда", його слова наводить Bloomberg.

Кулеба зазначив, що у перемовинах з посередництвом Туреччини та ООН потрібно пропрацювати ще низку логістичних деталей і це може бути непросто.

"Ми за кілька кроків від домовленості, але ці кроки - найскладніші. Тож я не хочу приєднуватися до тих, хто каже, що вона може бути вже наступного тижня", - сказав він. 

Кулеба розповів, що перемовини зосереджені на тому, якими саме маршрутами може відбуватися рух і як убезпечити судна. Досі немає домовленості, як гарантувати ненапад Росії на Одесу з моря, як і щодо іноземних патрулів для цивільних суден. 

"Нам потрібні надійні гарантії і саме над цим йде робота", - зазначив глава МЗС.

Він сказав, що скептично налаштований щодо прагнення Росії досягти згоди, оскільки блокада вигідна їй і є важелем впливу на Україну. 

Кулеба додав також, що для України дуже важливі більші поставки важкого озброєння від союзників ближчим часом, передусім артилерію та реактивні системи залпового вогню. 

"Якщо Росія продовжує домінувати, то це означає тільки одне - треба більше зброї", - наголосив він. 

Нагадаємо, 5 липня президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що в наступні дні "посилить переговори" щодо розблокування експорту зерна з України морським шляхом і очікує на прогрес "протягом десяти днів".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.