Прем’єр Ірландії у Києві закликав до розслідування злочинів армії РФ і засудив зернову блокаду

Середа, 6 липня 2022, 18:35

Прем’єр-міністр Ірландії Міхол Мартін під час свого першого візиту до Києва пообіцяв Україні підтримку у розслідуванні злочинів російських військових, засудив війну РФ загалом, а також висловся за майбутнє України у ЄС. 

Про це повідомляє "Європейська правда". 

Міхол Мартін розповів про свої враження від поїздки до понищених війною Бородянки, Бучі, Ірпеня та назвав війну РФ "порушенням міжнародного права і всього, що важливо для Ірландії". 

"Використання терору проти цивільного населення - це військові злочини і ті хто відповідає за ці дії, хто віддавав їм вказівки, безумовно будуть притягнені до відповідальності… Для такої країни, як наша, це суто жах, незрозумілий ірраціональний жах. Росія має зупинити цю нелюдську аморальну агресію", - заявив він, нагадавши, що Ірландія надала додаткове фінансування для розслідування Міжнародного кримінального суду.

Прем’єр розповів, що під час візиту побував також біля меморіалу жертвам Голодомору та що Ірландія мала дуже схожий досвід, і в цьому контексті засудив блокаду Росією експорту зерна з України через Чорне море, що загрожує продовольчими проблемами у багатьох країнах.

"Ми не сприймаємо взагалі ситуацію, коли їжа використовується як інструмент війни, і будемо робити усе можливе, щоб люди не постраждали від намагань перетворити їжу на зброю", - наголосив він. 

Міхол Мартін зазначив, що, попри географічну віддаленість Ірландії та України, ірландці зараз захоплюються українцями і в кожному містечку можна бачити українські прапори на знак солідарності. 

Він також сказав, що Ірландія підтримує майбутнє України у ЄС і пообіцяв підтримку у подальших євроінтеграційних процесах.

"Ми завжди казали, що місце України у ЄС, що ви боретесь і боронете цінності Євросоюзу і всієї Європи", - зазначив Міхол Мартін. 


Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.