Німеччина просить Канаду розблокувати турбіну, через яку не працює "Північний потік-1"

Четвер, 7 липня 2022, 19:10

Віцеканцлер Німеччини, міністр економіки Роберт Габек закликав Канаду вирішити питання із затримкою турбіни компанії Siemens, через яку, за твердженнями російської сторони, не працює "Північний потік-1".

Як повідомляє "Європейська правда", про це Габек заявив в інтерв’ю Bloomberg.

"Я буду першим, хто боротиметься за сильніший санкційний пакет ЄС, але сильні санкції означають, що вони повинні шкодити Росії й Путіну більше, ніж нашій економіці. Тому прошу зрозуміти, що нам потрібно позбавити Путіна виправдання щодо турбіни", – сказав він.

Міністр нагадав, що через зупинку "Північного потоку-1" Росія скоротила постачання газу до Німеччини на 60%, через що країна нездатна вчасно заповнити газові сховища до опалювального сезону.

"Нам потрібні спроможності "Північного потоку-1" для заповнення сховищ. Заповнені сховища в Німеччині важливі не лише для німецького ринку, а й для європейського ринку та безпеки постачання в Європі", – наголошує Габек.

У Німеччині побоюються повного припинення постачання газу з РФ

"Якщо для Канади це питання юридичне, хочу чітко заявити, що я прошу не доправити її (турбіну) в Росію, а передати її Німеччині. Ми змушені просити вас про це з важким серцем", – додав віцеканцлер.

У середині червня російська компанія "Газпром" заявила, що скорочує поставки природного газу по газопроводу "Північний потік-1" на 40%. За словами росіян, це відбудеться через "невчасне проведення ремонтних робіт компанією Siemens".

Пізніше в РФ заявили, що проблеми з ремонтом турбін для газопроводу "Північний потік" у Канаді можуть призвести до повної зупинки проєкту та "катастрофи для Німеччини".

Нагадаємо, "Північний потік-1", який транспортує газ з Росії до Німеччини, було запущено ще у 2011 році, його пропускна спроможність становить 27 млрд кубометрів на рік.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.