Ватикан анонсував візит Папи до Казахстану, можлива зустріч з патріархом РПЦ

Понеділок, 1 серпня 2022, 15:16

Папа Римський Франциск візьме участь у зустрічі релігійних лідерів у Казахстані у вересні – раніше він заявляв, що сподівається зустрітися там з патріархом Російської православної церкви, який підтримує війну в Україні.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Франциск планує візит в Нур-Султан 13-15 вересня для участі в VII з'їзді лідерів світових і традиційних релігій, повідомили у Ватикані.

У кількох останніх інтерв’ю Папа сказав, що сподівається зустрітися в столиці Казахстану з патріархом Кирилом, який повністю підтримує вторгнення Росії в Україну.

Франциск планував зустрітися з Кирилом 14 червня в Єрусалимі, але скасував цю зустріч за порадою ватиканських дипломатів.

Якщо вереснева зустріч відбудеться, то вона стане другою після зустрічі на Кубі в 2016 році. Остання була першою такою зустріччю між Папою та лідером Російської православної церкви після розколу в 1054 році.

У заяві Ватикану про цю поїздку Кирил не згадується. Заява вийшла російською, італійською та англійською мовами. Казахська та російська є двома офіційними мовами Казахстану.

У червні Британія наклала санкції на Кирила за "його помітну підтримку російської військової агресії в Україні". Угорщина заблокувала спробу аналогічних санкцій з боку ЄС.

Папа Римський кілька разів прямо звинувачував Росію у "збройному завоюванні, експансіонізмі та імперіалізмі" в Україні та говорив про "жорстоку та безглузду загарбницьку війну". Разом з тим він заявляв, що війну міг спровокувати НАТО.

В інтерв’ю Reuters минулого місяця Франциск сказав, що хотів би відвідати Київ, але також хоче поїхати до Москви, щоб сприяти миру. На шляху з Канади у суботу він заявив про наміри скоротити кількість закордонних поїздок, але знову повторив про бажання відвідати Київ, зазначивши, що така поїздка ще не підтверджена.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.