У річці Одра масово гине риба, у Польщі кажуть про екологічну катастрофу

фото
Середа, 10 серпня 2022, 17:25

У річці Одра (Одер), що протікає територіям Польщі, Німеччини та Чехії, виявили ознаки забруднення води, що призвело до масової загибелі риби – польські рибалки кажуть про екологічну катастрофу.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на RMF FM та Onet.

Перші випадки масової загибелі риб виявили в Нижній Сілезії наприкінці липня – через це місцева риболовецька асоціація обмежила діяльність на деяких ділянках. Далі проблему виявили і на інших діянках Одри – в Любуському та Західнопоморському воєводствах.

Рибалки стверджують, що у воду потрапили отруйні хімікати вище за течією – ймовірно, з міста Кендзежин-Козьле, де розташований один із найбільших польських хімічних заводів Zakłady Azotowe Kędzierzyn.

Слідство почали правоохоронці міста Олава Нижньосілезького воєводства. Вони намагаються встановити, де саме відбувся імовірний витік хімікатів в Одру – це й визначить, правоохоронні органи якого міста будуть розслідувати інцидент.

Попередня перевірка Інспекції захисту довкілля Нижньосілезького воєводства, що у Вроцлаві, на початку серпня підтвердила підвищений рівень кисню в Одрі. У двох пробах виявили сліди хімічної речовини мезитилену, шкідливої для морських тварин.

Крім того, Інспекція вказує, що джерело забруднення, імовірно, розташоване вище кордону Нижньосілезького воєводства – тобто в Опольському воєводстві, де й розташоване місто Кендзежин-Козьле з хімічним заводом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.