Шольц підтримав добудову газогону з Іспанії для зменшення залежності від Росії

Четвер, 11 серпня 2022, 16:55

Канцлер Німеччини Олаф Шольц на пресконференції в четвер підтримав відродження проєкту газогону MidCat з Іспанії до Франції, який допоміг би Берліну зменшити залежність від російського газу в майбутньому.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Bild.

"Я був інтенсивно зайнятий трубопроводом, якого, на жаль, сьогодні не вистачає всім нам. А саме – трубопроводом, який мав бути збудований між Португалією, Іспанією, через Францію до Центральної Європи", – зазначив Шольц.

"Зараз це зробило б величезний внесок у полегшення ситуації з поставками (газу). І саме тому я разом із двома моїми колегами в Іспанії та Португалії, а також у розмовах із президентом Франції та головою Європейської комісії рішуче виступав за те, щоб ми зайнялися цим проєктом", – додав він.

Проєкт газопроводу MidCat з Іспанії на південь Франції було зупинено кілька років тому, оскільки він вважався нерентабельним – зокрема, і через дешевший природний газ із Росії.

Німців попередили про потребу ще більше економити енергію

Зараз трубопроводу бракує 226 кілометрів від Остальрика в Каталонії через Піренеї до Барбери у Франції. Будівництво цієї ділянки зайняло б щонайменше два роки. Іспанія виступає за те, щоб будівництво фінансував ЄС.

Раніше Росія обмежила постачання газу до Німеччини через газопровід "Північний потік", пославшись на відсутність турбіни, задля повернення якої Канада зробила санкційний виняток на прохання Німеччини.

На цьому тлі "Газпром" оголосив про поломку ще однієї турбіни "Північного потоку", через що газогін працює на 20% своєї заявленої потужності, спричинившись до енергетичної кризи в Європі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.