У річках Європи через рекордну посуху побачили "голодні камені"

фото
Неділя, 14 серпня 2022, 09:11

У Нідерландах, Німеччині та Чехії знову видно так звані "голодні камені" на деяких ділянках річок, де рівень води через посуху опустився до рекордно низьких показників.

Про це повідомляє нідерландський портал NU.nl, пише "Європейська правда".

На "голодному камені" у минулі століття робили позначки критично низького рівня води в річках — провісника голоду. "Плач, коли бачиш мене" - це можна прочитати на висохлому камені в річці Ельбі.

голодний камінь у Рейні біля німецького міста Вормс. Найдавніший напис датується 1857 роком. Пізніше дописали «голодний 1947 рік». Також камінь стало видно в посушливі літа 2003 і 2018 років.
"Голодний камінь" у Рейні біля німецького міста Вормс. Найдавніший напис датується 1857 роком. Пізніше дописали «голодний 1947 рік». Також камінь було видно в посушливі літа 2003 і 2018 років.

У річці Рейн на території Нідерландів цього тижня фіксували потік води близько 735 кубометрів води за секунду. Раніше найнижчий показник у 2018 році становив 855 кубометрів на секунду.

У Нідерландах іноді можна побачити високе каміння з кількома смугами та датами у річках навколо старих міст. Вони нагадують про історичні паводки та катастрофічні повені.

В інших європейських країнах існує протилежна традиція: каміння на дні, яке позначає різко низький рівень води. У Німеччині та її околицях відомо про 27 каменів, більшість із них у річці Ельбі.

Одні висихають кожні кілька років, інших бачили лише кілька разів. Найстаріша відома згадка про дуже низький рівень води відноситься до 1417 року. Вона була знайдена у річці Шпрее неподалік Берліна.

Як повідомлялося, тижні спеки та нестача опадів цього літа призвели до виснаження рівня води в річці Рейні, торгової артерії Німеччини, що призвело до затримок у доставці та збільшення транспортних витрат більш ніж уп'ятеро.

Нагадаємо, найсильніша посуха в Італії за останні десятиліття призвела до зниження рівня озера Гарда, найбільшого озера країни, майже до найнижчого рівня, який коли-небудь був зафіксований.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.