Норвезький експорт встановив рекорд через збільшення ціни газу

Понеділок, 15 серпня 2022, 19:15

Експорт Норвегії досяг рекорду в липні, головним чином через підвищення цін на природний газ.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє AP.

За даними статистичного агентства Норвегії, експорт минулого місяця досяг 229 мільярдів крон (24 мільярди доларів), що на 0,4% вище попереднього рекорду, встановленого в березні цього року.

Профіцит торгового балансу Норвегії в 153,2 мільярда крон (15,8 мільярда доларів) також був найвищим за всю історію.

У Норвегії, великому виробнику нафти й газу в морському середовищі, експорт енергоносіїв різко зріс, оскільки європейські країни намагаються знайти альтернативи російській енергії у відповідь на вторгнення РФ в Україну.

Після вторгнення ЄС схвалив заборону на російське вугілля та більшість нафти, але не газу, оскільки блок із 27 країн залежить від газу для живлення заводів, виробництва електроенергії та опалення будинків.

Проте російський президент Владімір Путін використовує експорт газу як зброю, щоб змусити блок зменшити санкції або досягти інших політичних цілей, а ЄС довелося з усіх сил намагатися заповнити газові сховища напередодні зими.

Статистичне управління Норвегії повідомило, що експорт природного газу досяг 128 мільярдів крон (13,2 мільярда доларів) у липні, що більш ніж у чотири рази перевищує показник того ж місяця минулого року.

Йон Олав Роерхус, старший радник із зовнішньої торгівлі Статистичного управління Норвегії, сказав, що скорочення поставок російського газу до Європи через газопровід "Північний потік-1" сприяло стрімкому зростанню цін на газ минулого місяця, що стало "основною причиною надзвичайно високої вартості експорту, яку ми зараз маємо".

На одноденній зустрічі лідерів п’яти скандинавських країн в Осло прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен заявила: "Ми повинні якомога швидше відмовитися від російського газу".

Прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре заявив, що країни Північної Європи також повинні зосередитися на відновлюваних джерелах енергії, зокрема вітрі та сонці.

"Ми всі боремося з підвищенням цін на енергоносії", — сказав він.

Збільшення експорту риби та металів також сприяло різкому зростанню експорту Норвегії.

Як повідомлялося, Норвегія, Швеція, Фінляндія, Данія та Ісландія оголосили, що вони мають намір у майбутньому ще тісніше співпрацювати з питань безпеки та оборони.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.