Фінляндія розраховує стати повноправним членом НАТО до кінця року

Вівторок, 16 серпня 2022, 09:58

Міністр оборони Фінляндії Антті Кайкконен вважає, що скандинавська країна повністю відповідає критеріям членства у НАТО та може стати повноправним членом альянсу до кінця цього року.

Про це він заявив під час виступу в Гельсінкі у понеділок, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на українську редакцію Yle.

"Звичайно, ми зробимо усе можливе, щоб це сталося якомога швидше", - наголосив Кайкконен.

На цей момент Фінляндія бере участь в діяльності НАТО в якості члена-спостерігача.

Швеція вперше з початку вступу до НАТО висилає до Туреччини підозрюваного

За його словами, майбутнє членство Фінляндії у НАТО та узгодження національної оборони як частини спільної оборони НАТО є найзначнішою зміною в обороні Фінляндії з часів Другої світової війни.

Кайкконен вважає, що завдяки тривалій співпраці військова сумісність фінських оборонних сил з НАТО вже зараз перебуває на високому рівні. Надалі сторони вирішуватимуть технічні деталі, а також зміцнюватимуть готовність на спільних навчаннях.

"Як член Альянсу Фінляндія приєднається до спільної системи протиповітряної та протиракетної оборони НАТО, братиме участь в обміні інформацією щодо ситуації у повітряному просторі та на морі, а також у поглибленій співпраці у сфері розвідки", - каже Кайкконен.

Крім того, за його словами, у майбутньому Фінляндія буде брати більш активну участь у співпраці з НАТО щодо зміцнення готовності цивільного населення.

Президент Фінляндії Саулі Нііністьо вважає, що процес ратифікації протоколу про вступ його країни в НАТО відбувається швидше, ніж очікувалось – це вже зробили понад дві третини членів Альянсу.

За словами президента Фінляндії, той факт, що США швидко схвалили заявку Фінляндії на членство у Північноатлантичному альянсі, означає повну підтримку Вашингтоном перебування країни в НАТО.

Прийняття обох країн до Альянсу на червневому саміті у Мадриді до останнього було під питанням через вето Туреччини, яка врешті зняла його - але ще не остаточно і продовжує висувати вимоги до Гельсінкі й Стокгольма.

Туреччина ще не ратифікувала протоколи про вступ Фінляндії і Швеції в НАТО.

Детальніше про це - у статті: НАТО йде на кордон до Росії: як з'явилося історичне рішення та чого ще чекати від саміту в Мадриді.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.