В естонській Нарві демонтували символ окупації - радянський танк Т-34

Вівторок, 16 серпня 2022, 12:59

В естонській Нарві демонтували радянський танк-пам’ятку Т-34 в рамках зусиль уряду Естонії з усунення всіх військових радянських пам’яток з публічного простору. 

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє ERR.

Процедура демонтажу розпочалась у вівторок рано-вранці та зайняла близько трьох годин. Танк завантажили на військову вантажівку і повезли до Віймсі - до Естонського військового музею. За процесом спостерігали журналісти, поліція та військові, цивільних осіб не було.

 
Фото: ERR

Паралельно відбуваються роботи з перенесення інших пам'яток у регіоні.

З метою забезпечення безпеки поліція запровадила комендантську годину поблизу пам'ятників, що означає закриття дороги для транспорту та пішоходів.

За повідомленням Департаменту поліції та прикордонної охорони, біля місця розташування танка в п'ятницю працюватиме поліція діалогу, яка розмовлятиме з місцевими як естонською, так і російською мовами.

"Їхня головна роль - запобігати конфліктам, розряджати напруженість і пояснювати, які права за законом має поліція у разі непокори забороні", - зазначили у департаменті.

Демонтаж танка-пам’ятника почався з 7 години ранку вівторка. Рішення уряд ухвалив попри спротив місцевих жителів проросійського міста.

Уряд Естонії вирішив прибрати з публічного простору не тільки танк, але й решту радянських пам'ятників у Нарві та місті Нарва-Йиесуу. 

Радянський танк, один із найвідоміших символів радянської окупації в Естонії, був розташований у місті Нарва, переважна більшість жителів якого (понад 80%) - етнічні росіяни, а близько 36% мають російське громадянство.

Мер Нарви Катрі Райк висловилася проти перенесення радянського танка-пам'ятника, назвавши його частиною ідентичності місцевого російськомовного населення. 

На тлі дискусій щодо демонтажу пам’ятника місцеві жителі почали чергувати біля нього, щоб не перенесли.

Читайте також: Символ окупації: як Естонія завершує декомунізацію у найбільш проросійському місті країни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.