Мер проросійської Нарви передумала балотуватися у парламент на тлі демонтажу радянських пам’яток

Вівторок, 16 серпня 2022, 14:34

На тлі ситуації з демонтажем радянських пам'ятників мер проросійського міста Нарва в Естонії вирішила не балотуватися у естонський парламент.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє ERR.

Мер Нарви, член Соціал-демократичної партії Катрі Райк, вирішила не балотуватися на парламентських виборах, які пройдуть у березні 2023 року.

В естонській Нарві демонтували символ окупації - радянський танк Т-34

"Я не балотуватимуся. Такий у мене настрій в останні дні. Не балотуватимуся ні від однієї, ні від іншої партії. Зараз я намагаюся працювати тільки на благо Нарви. І роботи тут вистачить", - сказала у вівторок Райк.

"Чи можна сказати, що це рішення вже остаточне (про перенесення пам'ятників. - Ред.)? Так, зараз воно остаточне. Але треба розуміти, що в наступні місяці багато що може змінитися. Однак зараз я не уявляю, що сиджу разом в одному залі з тими людьми, які зараз ухвалили таке рішення і таким способом, незважаючи на те, що я його розумію. Але перебувати з ними в одному залі я не хотіла б", - додала Райк.

У грудні 2020 року Катрі Райк відмовилася від місця парламенті Естонії заради роботи на посаді мера Нарви.

Нагадаємо, у вівторок у Нарві демонтували радянський танк-пам'ятник Т-34 в рамках зусиль уряду Естонії з усунення всіх військових радянських пам’яток з публічного простору. Танк Т-34 буде доставлений до Естонського військового музею у Віймсі неподалік від Таллінна.

У зв’язку з демонтажем поліція обмежила рух транспорту і пішоходів в місті, побоюючись провокацій.

Паралельно відбуваються роботи з перенесення інших радянських пам'яток у регіоні. Зокрема, демонтаж меморіальних плит відбувається на Петровській площі.

Загалом уряд Естонії вирішив демонтувати 7 військових радянських пам’яток у регіоні, що межує з РФ.

Рішення про демонтаж пам’яток уряд ухвалив попри спротив місцевих жителів.

Радянський танк, один із найвідоміших символів радянської окупації в Естонії, був розташований у місті Нарва, переважна більшість жителів якого (понад 80%) - етнічні росіяни, а близько 36% мають російське громадянство.

Читайте також: Символ окупації: як Естонія завершує декомунізацію у найбільш проросійському місті країни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.