Демонтаж радянського танка у Нарві: 8 осіб затримали за заклики до насильницького спротиву

Вівторок, 16 серпня 2022, 15:48

Поліція естонської Нарви повідомила про затримання восьми осіб у зв’язку з тим, що вони, обурені перенесенням радянського танка-пам’ятника, закликали інших до насильницького спротиву. 

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє ERR, цитуючи керівника Нарвського відділення поліції Індрека Пюві. 

За його словами, затримання здійснили для запобігання потенційній організації заворушень. Семеро із затриманих - місцеві мешканці.

"Вони вже були нам знайомі, оскільки вдавалися до різних закликів і порушень. Вони не лише розміщували військову символіку, але й під час демонтажу пам’ятника активно закликали інших до насильницького спротиву. Один погрожував особі, причетній до перенесення пам’ятника. Зараз вони у відділку поліції", - повідомив Індрек Пюві. 

Нагадаємо, Нарва розташована фактично на кордоні з Росією. Абсолютну більшість жителів міста складають етнічні росіяни. Мер Нарви Катрі Райк висловилася проти перенесення радянського танка-пам'ятника, назвавши його частиною ідентичності місцевого російськомовного населення.

На тлі дискусій щодо демонтажу пам’ятника місцеві жителі почали чергувати біля нього, щоб не перенесли.

Мерія Нарви ухилилася від розгляду питання про перенесення танка, після чого питання перейшло на розгляд уряду. Вже наступного дня, 16 серпня, у Нарві почали демонтаж танка та решти радянських монументів. Прем'єрка Кая Каллас зазначила, що з огляду на швидке зростання напруги довкола цього питання потрібно діяти швидко, щоб забезпечити громадський порядок та внутрішню безпеку.

Читайте також: Символ окупації: як Естонія завершує декомунізацію у найбільш проросійському місті країни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.