У РФ заговорили про можливі дати місії МАГАТЕ на ЗАЕС, але наполягають на своїх умовах

П'ятниця, 19 серпня 2022, 13:17

Постпред Росії при міжнародних організаціях у Відні Михаїл Ульянов каже, що організувати місію Міжнародного агентства з атомної енергії на окуповану Росією Запорізьку АЕС можливо було би на початку вересня, але натякає, що РФ погодиться на це лише на своїх умовах.

Як повідомляє "Європейська правда", його цитує "Інтерфакс-Україна".

"Прогнози не завжди збуваються, але, за моїми відчуттями, цілком реально можна говорити про перші числа вересня. Якщо, знов таки, не виникнуть сторонні фактори, які безпосередньо не стосуються цілей та задач місії МАГАТЕ", - сказав він на пресконференції. 

Ульянов додав, що головне - подбати про безпеку місії, та "оптимально було би обрати найбільш безпечний маршрут".

"Якогось зв’язку із суверенітетом і територіальною цілісністю України це не має. МАГАТЕ виконує суто технічний мандат, маршрут руху місії на ЗАЕС ніяк не зачіпає суверенітет України… З нашої точки зору, головне - це безпека. Відправляти міжнародних посадовців під артобстріли дорогою на станцію чи безпосередньо у період перебування на станції абсолютно неприпустимо", - заявив Ульянов. 

Як відомо, Росія окупувала Запорізьку АЕС наприкінці лютого. Ситуація загострилася після того, як 5 серпня російські окупанти двічі за день обстріляли територію Запорізької АЕС. 

Росія відмовляється виконувати заклики як України, так і світової спільноти про демілітаризацію атомної станції, під приводом, що має "захищати її" від провокацій, та звинувачує в обстрілах Україну.

Організація Об’єднаних Націй готова посприяти візиту інспекторів МАГАТЕ до Запоріжжя з Києва, але РФ наполягає заявила, що будь-яка місія, яка проходитиме через столицю України, є надто небезпечною.

Ситуація на ЗАЕС була однією з ключових тем обговорення на зустрічі президента України Володимира Зеленського, президента Туреччини та генсека ООН у Львові. За словами Зеленського, вони погодили параметри можливої місії МАГАТЕ на окуповану станцію.

19 серпня в "Енергоатомі" заявили, що РФ хоче ближчим часом відключити ЗАЕС від української енергосистеми. Українська розвідка вважає, що Росія готує провокацію на станції.  

Читайте також: Росіяни хочуть відключити Запорізьку АЕС від України. Чи це можливо і якими можуть бути наслідки?

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.