Екстремальна спека у Франції: жителів Паризького регіону закликали економити воду

Вівторок, 2 серпня 2022, 19:49

У вівторок, 2 серпня, префектура регіону Іль-де-Франс помістила столичний департамент Париж, а також його передмістя О-де-Сен, Сена-Сен-Дені та Валь-де-Марн під спеціальний контроль через тривалу посуху. 

Про це повідомляє RFI, пише "Європейська правда".

Цього тижня Франція переживе третю за це літо хвилю сильної спеки, у середу термометр підніметься вище за 40 градусів на півдні і до 36 градусів на півночі.

У Франції перед новою хвилею спеки зупинили велику пожежу на півдні

Липень цього року став найпосушливішим місяцем за всю історію Франції, відколи ведуться спостерження.

Вся територія країни вражена посухою, у зв'язку з якою влада запровадила різні рівні погодної небезпеки.

У паризькому регіоні рівень Сени впав нижче за поріг 81 м3/с, що спонукало владу оголосити про "помаранчевий" рівень із 2 серпня. 

Як уточнює префектура Паризького регіону, найближчим часом буде прийняте відповідне положення про економію води.

Таким чином, від цього дня вся країна (96 департаментів) потрапила під спеціальний режим контролю у зв'язку з погодними умовами.

У Франції існують чотири рівні тривоги, викликаної посухою: найнижчий – жовтий рівень або "небезпека", за якими йдуть "тривога", "підвищена тривога" та "криза". 

Залежно від рівня влади запроваджують заходи щодо контролю за використанням води.

У столичному регіоні Іль-де-Франс префектура закликає, але не зобов'язує приватних осіб, місцеві органи влади та підприємства нормувати споживання води. 

Францію накриває третя за літо хвиля екстремальної спеки

Рекомендується уникати поливання зелених насаджень або доріг, миття транспортних засобів та обмежити домашнє споживання.

У 46 департаментах із 96 оголошено найвищий "кризовий" (або червоний) рівень небезпеки. Там дозволено користуватися водою тільки в так званих "пріоритетних" цілях – для приготування їжі, санітарної обробки, потреб лікарень та гасіння пожеж.

У 38 департаментах, що перебувають на рівні помаранчевої "підвищеної тривоги", використання води у сільському господарстві знижено як мінімум на 50%, запроваджено обмеження на полив приватних садів, полів для гольфу та використання автомийок.

У 9 департаментах, що залишилися, з жовтим рівнем небезпеки ("тривога") введено обмеження на використання води в сільському господарстві, заборонено заповнювати басейни, а полив садів дозволено лише у певний час доби.

1 серпня на півдні Франції вдалося локалізувати велику пожежу у департаменті Гар, в результаті якої постраждали четверо вогнеборців.

Раніше у липні спалахнуло кілька лісових пожеж, наймасштабніша спустошила близько 21 тисячі гектарів лісу на південному заході.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.