Уперше в Європі: безпілотник доставив біоматеріал з однієї лікарні в іншу

фото
Вівторок, 23 серпня 2022, 23:10

У бельгійському місті Антверпен у вівторок відбулося перше в Європі транспортування людського біологічного матеріалу за допомогою безпілотника – ця технологія потенційно може прискорити транспортування донорських органів.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на VRT.

Транспортування відбулося між лікарнями Мідлгайм і Святого Августина, розташованими на відстані 1,2 кілометра. Безпілотник, який летів на висоті 80 метрів, доправив біоматеріал за чотири хвилини, з яких дві пішли на зліт і приземлення.

З міркувань безпеки дрон летів не прямим шляхом, а по можливості тільки над зеленими зонами або тими, де мешкає якнайменше людей, а також оминаючи паркувальні місця пацієнтів медустанов.

 
Фото: VRT

Біоматеріал – тканину пухлини – було взято під час операції в Мідлгаймі й відправлено для аналізу до шпиталю Святого Августина. Такі операції можуть знадобитися, щоб, приміром, оперативно виявити в людини рак і скоротити час перебування пацієнта під наркозом.

Дрони мають більшу кількість переваг, якщо порівняти з автомобільним транспортом: вони більш надійні, немає ризику заторів, крім того, безпілотники, які використовувалися під час експерименту, використовують екологічно чисте паливо.

Мережа шпиталів Антверпена планує продовжити випробування дронів для перевезень і вже до 2024 року використовувати їх на регулярній основі. У майбутньому, припускають лікарі, за допомогою безпілотників можна буде перевозити і пацієнтів.

Як повідомлялося, уряд Великої Британії планує протягом наступних двох років побудувати найбільшу у світі автоматизовану магістраль для руху безпілотних літальних апаратів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.