Канцлер Австрії пропонує розмежувати ціни на електрику й газ, щоб стримати їхнє зростання

Неділя, 28 серпня 2022, 20:20

Канцлер Австрії Карл Негаммер у неділю запропонував Європейському Союзу відв’язати вартість електроенергії від ціни на газ, що, на його думку, допоможе стримати їхнє подальше зростання.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AFP.

"Ціни на електрику повинні знизитися. Ми не можемо дозволити Путіну щодня вирішувати (якою є ціна електроенергії). Ми повинні зупинити безумство, яке зараз відбувається на енергоринках", – заявив Негаммер.

Австрійський канцлер додав, що висуне свою пропозицію на екстреному засіданні ЄС через енергетичну кризу і вже попередньо обговорив її з Німеччиною і Чехією, яка наразі головує в Раді Євросоюзу.

На цьому тижні ціни на електроенергію в Європі злетіли до нових рекордів на тлі повномасштабного вторгнення Росії в Україну та скорочення постачання російського газу до Європи.

Так, у п’ятницю контракт на німецьку електроенергію на рік вперед досяг 995 євро за мегават-годину, а у Франції перевищив 1100 євро – це більш ніж десятикратне зростання в обох країнах, якщо порівняти з минулим роком.

А британський регулятор Ofgem оголосив про підвищення граничної вартості електроенергії для домогосподарств у жовтні до 3549 фунтів стерлінгів, що майже на 80% більше від попереднього показника.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.