Болгарія почала переговори з РФ про газ, але заперечує зміну зовнішньої політики

Понеділок, 29 серпня 2022, 22:17

Виконувач обов’язків прем’єр-міністра Болгарії Галаб Донев у понеділок підтвердив, що Софія розпочала переговори з російською компанією "Газпром" на "найвищому рівні" щодо постачання домовлених раніше обсягів газу.

Як повідомляє "Європейська правда", про це Донев заявив в етері болгарського мовника bTV.

Глава болгарського уряду уточнив, що йдеться не про укладання нового контракту з "Газпромом", а про поновлення старого (який мав завершитись цьогоріч) на додатковий період у 2023 році – за ним Росія в односторонньому порядку перестала постачати газ із квітня, коли Софія відмовилась платити за нього в рублях.

"Міністр енергетики (Розен Христов) чекає відповіді "Газпрому". Ми, як тимчасовий уряд, хочемо завершити те, що маємо як домовленості, і не вести переговори про нові контракти, це буде робити черговий уряд. Наша мета - гарантувати весь опалювальний сезон", – наголосив Донев.

Він наголосив, що в цьому рішенні болгарського уряду "жодного геополітичного повороту немає".

"Вона (Болгарія) – частина Європейського Союзу, а також добросовісний і надійний союзник НАТО. Коли йдеться про економічні інтереси, геополітика не повинна втручатися на геополітичному рівні", – вважає виконувач обов’язків глави уряду Болгарії.

Донев додав, що збільшити поставки газу з інших джерел – насамперед із Азербайджану через нещодавно введений в експлуатацію інтерконектор – можна буде лише з 2024 року.

Після відставки уряду Кирила Петкова болгарська влада знову почала говорити про можливі домовленості щодо поставок газу з "Газпрому". Такий крок там мотивують відсутністю гарантій отримання блакитного палива з інших джерел.

Раніше стало відомо, що уряд Болгарії вирішив прийняти лише одну з узгоджених семи поставок скрапленого газу від американської компанії Cheniere, незважаючи на те, що ціна майже на 30 євро нижча, ніж на європейських газових біржах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.