Cенат США затвердив вступ Фінляндії та Швеції до НАТО

Четвер, 4 серпня 2022, 07:58

Сенат США затвердив резолюцію для ратифікації членства у НАТО Фінляндії та Швеції.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє CNN.

Президент Джо Байден спрямував протоколи на ратифікацію до Сенату ще у липні. Для позитивного рішення потрібно було дві третини голосів. 

Рішення прийняли 95 голосами "за", проти проголосував один сенатор, Джош Хоулі з Міссурі, сенатор Ренд Пол з Кентуккі утримався.

"НАТО - це наріжний камінь-гарантія демократії у західному світі з часу завершення Другої світової війни. Це (вступ Фінляндії та Швеції) ще більш посилить країни і особливо актуально з огляду на останню російську агресію", - заявив лідер більшості, демократ Чак Шумер. 

Лідер меншості, республіканець Мітч МакКонелл сказав, що прийняття Швеції та Фінляндії "лише посилить найуспішніший військовий альянс в історії" та жорстко розкритикував колег, які не проголосують "за", наголосивши, що це було би ударом по національній безпеці. 

Сенатор Хоулі, який віддав єдиний голос проти, у своїй колонці аргументував позицію тим, що вбачає головною і справді серйозною загрозою для США Китай, і в цих умовах вважає недоречним для США розширювати свої безпекові зобов’язання перед європейцями.  

CША відтак стають 23-м членом НАТО, який ратифікував приєднання Фінляндії та Швеції. 

Для завершення процедури ратифікації у США формально потрібні ще підписи президента Джо Байдена. Зазвичай це відбувається не того ж дня, що й голосування Сенату.

Нагадаємо, Фінляндія та Швеція разом подали історичні заявки на вступ до НАТО 18 травня - після трьох місяців війни Росії проти України. Для Фінляндії цей крок завершив багато десятиліть, а для Швеції - близько 200 років нейтралітету. 

Прийняття обох країн до Альянсу на червневому саміті у Мадриді до останнього було під питанням через вето Туреччини, яка врешті зняла його - але ще не остаточно і продовжує висувати вимоги до Гельсінкі й Стокгольма.

Детальніше про це - у статті: НАТО йде на кордон до Росії: як з'явилося історичне рішення та чого ще чекати від саміту в Мадриді.



Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.