G7 та ЄС засудили військові навчання Китаю довкола Тайваню після візиту Пелосі

Четвер, 4 серпня 2022, 10:04

Країни Групи семи та Євросоюз засудили проведення Китаєм військових навчань довкола Тайваню після візиту на острів спікерки Палати представників США Ненсі Пелосі.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться у їхній спільній заяві.

Країни висловлюють стурбованість навчаннями з живими стрільбами, які розпочав Пекін, та новими економічними заходами проти Тайваню, зазначаючи, що це загрожує непотрібною ескалацією. 

"Немає підстав використовувати візит як привід для агресивної військової діяльності у протоці. Для представників законодавчих органів наших країн поїздки по всьому світу - це нормальна рутинна практика. Ескалаційна реакція КНР загрожує посиленням напруги й дестабілізацією у регіоні. Закликаємо КНР не змінювати силою status quo у регіоні і вирішувати відмінності по різні боки протоки мирними шляхами. Політика "одного Китаю", де це застосовується, та базові позиції щодо Тайваню країн G7 не змінилися", - наголошують вони. 

Група семи та ЄС закликали усі сторони "зберігати спокій", діяти стримано і зберігати відкриті лінії комунікації, щоб запобігти непорозумінням. 

Нагадаємо, 2-3 серпня на Тайвань прибула з візитом спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі. Вона стала найвищим американським політиком, який відвідав острів за останні 25 років. Китай у зв’язку з її приїздом викликав посла США та оголосив військові навчання навколо Тайваню, які розпочалися 4 серпня. Визначені зони подекуди розташовані зовсім поруч з важливими портами острова.

Координатор Ради національної безпеки США зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі заявив, що Сполучені Штати не дадуть себе залякати погрозами та войовничою риторикою Китаю у зв’язку з поїздкою Ненсі Пелосі на Тайвань.

Детальніше про значення цього візиту - у статті Візит, що став ляпасом Китаю: чому США не бояться нової війни через конфлікт із Пекіном

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.