У Франції від альпіністів, які збираються зійти на Монблан, вимагатимуть 15 тисяч євро застави

Четвер, 4 серпня 2022, 16:12

Альпіністи, які намагаються піднятися на вершину Монблану з популярного маршруту у Франції, повинні будуть заплатити заставу в розмірі 15 000 євро для покриття витрат на випадок, якщо їх доведеться рятувати або, що ще гірше, - ховати.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Guardian.

Жан-Марк Пейлекс, мер Сен-Жерве-ле-Бен, звідки альпіністи можуть піднятися на найвищий пік Європи маршрутом Гутера, запровадив цей захід у відповідь на поведінку десятків людей, які знехтували попередженнями та брали участь у тому, що він описує як "гру в російську рулетку".

Щодо суми застави, то передбачається, що 10 000 євро покриють витрати на порятунок і 5 000 євро на поховання.

У середині липня місцеві гіди призупинили роботу по маршруту, який доступний для альпіністів будь-якого рівня кваліфікації, через сильний каменепад. Місцева адміністрація настійно рекомендувала людям уникати його. Сильна, тривала спека зробила умови на горі ще небезпечнішими.

У заяві, опублікованій у Twitter, Пейлекс сказав, що десятки "псевдоальпіністів" проігнорували попередження. Він розповів, як п’ятеро румунських відвідувачів намагалися піднятися на вершину "в шортах, кросівках і солом’яних капелюхах", і їх довелося повертати гірській поліції.

"Люди хочуть підніматися зі смертю в рюкзаках. Тож давайте передбачимо вартість їхнього порятунку та їхнього поховання, тому що неприйнятно, щоб французькі платники податків оплачували ці рахунки" - заявив чиновник.

До вершини також можна дістатися, пройшовши стежкою Ратті з Курмайора, що на італійській стороні Монблану, хоча нею користуються набагато рідше. Тим не менш, Роберто Рота, мер Курмайора, заявив, що не планує обмежувати доступ. "Гора — це не власність. Ми, як адміністратори, можемо обмежитися повідомленнями про неоптимальні умови на маршрутах, але просити заставу, щоб піднятися на вершину, справді сюрреалістично" - вважає він.

Дебати про безпеку гірських активностей цього літа загострилися через хвилю спеки та після того, як 11 людей загинули на початку липня, коли величезна брила льоду відкололася від льодовика на північному боці Мармолади, найвищої вершини італійських Доломітових Альп . Мери міст, що оточують Мармоладу, закрили ключові точки доступу через міркування щодо безпеки, але деякі альпіністи намагалися обійти заборону.

За останні 20 років на маршруті Гутера загинуло понад 100 людей. Французькі гірські гіди, які призупинили роботу до 15 серпня, описали, як "спостерігали каменепади протягом дня і ночі".

Посушливі умови в Альпах погіршилися через невеликі снігопади взимку та весняні температури, які перевищували норму.

Як повідомлялося, льодовики в Альпах цього року можуть втратити найбільшу масу за приблизно 60 років від початку ведення спостережень за ними.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.