Через засушливу погоду критично знизився рівень води в Дунаї

фото
Четвер, 4 серпня 2022, 20:35

На тлі екстремальної спеки у найдовшій річці Європи – Дунаї – рівень води впав до критично низького рівня, загрожуючи судноплавству.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Балканський оглядач".

Кризу викликала несприятлива гідрологічна ситуація, спричинена надзвичайно високими температурами та найбільшою за останні десять років посухою в Європі.

"Причина виникнення – надзвичайно мала кількість атмосферних опадів, а потім плюс невелика кількість снігу в горах за зиму, і це призвело до падіння рівня води", - пояснив представник компанії з Сербії Voda Vojvodina.

У Румунії, Болгарії, Сербії, а також в Угорщині та Німеччині різко скоротилося судноплавство. Великі круїзні лайнери стоять біля причалів, інші пасажирські перевезення також майже зупинені, оскільки пасажирські судна часто мають більшу осадку, ніж вантажні.

 

У зв'язку з низьким рівнем річки Дунай було призупинено курсування поромної переправи на лінії Оряхово (Болгарія) – Бекет (Румунія).

Вантажний рух припинено частково, але судна, що продовжують ходити Дунаєм, завантажують на чверть, а найчастіше на п'яту частину від можливого завантаження. Нафта, мазут, будівельні матеріали, які зазвичай транспортуються річкою, тепер транспортуються набагато повільніше.

Окрім того, "потрібні навички, щоб керувати в цих умовах", наголосив капітан одного з суден в ефірі болгарського телебачення. "За 10 років ми не спостерігали такої критичної ситуації. Компанії зазнають величезних збитків", – зазначив він.

Як повідомлялося, через теплові хвилі на окремих ділянках річки Рейн – головної водної артерії Західної Європи – рівень води впав до найменшого сезонного рівня за останні 15 років, що може вплинути на постачання енергоносіїв до Європи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.