Росія хоче, щоб Ердоган став посередником у переговорах з Україною – Bloomberg

П'ятниця, 5 серпня 2022, 17:49

Москва розглядає президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, який у п’ятницю зустрічається з російським візаві Владіміром Путіним, як потенційного посередника в мирних переговорах із Україною.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Bloomberg.

За даними двох джерел агенції, наближених до Кремля, Туреччина давно наполягала на ролі посередника в мирному врегулюванні в Україні, але Росія досі прохолодно ставилася до цієї ідеї. Ситуацію може змінити укладання так званої зернової угоди, за яку Путін у п’ятницю особисто подякував Ердогану.

Тим не менш, Росія поки не пом’якшує свої умови щодо будь-якого припинення бойових дій, і мирні переговори з Україною, що зайшли в глухий кут, навряд чи відновляться, якщо не відбудеться серйозних змін у військовому балансі на користь Путіна, додають джерела Bloomberg.

Як і інші члени НАТО, Туреччина виступає проти російського вторгнення в Україну і надавала їй зброю. Водночас Анкара утрималася від приєднання до санкцій США та Європи щодо Росії через війну.

Путін проситиме Ердогана допомогти РФ обійти санкції Заходу – ЗМІ

Джерело Bloomberg серед турецької влади пояснює це тим, що приєднання до санкцій проти РФ завдасть шкоди економічним і політичним інтересам Анкари – збитки оцінююється в розмірі 35 мільярдів доларів.

Для Туреччини це є ключовим фактором, щоб узяти участь у мирному врегулюванні війни. Крім того, роль посередника підвищить міжнародний авторитет Ердогана – на тлі майже 80-відсоткової інфляції він готується до президентських виборів у 2023 році.

Як повідомлялося, Анкара сподівається, що угода про розблокування експорту українського зерна через Чорне море наблизить домовленості щодо завершення війни в Україні.

Читайте також: Стамбул як "Мінськ": що отримає Росія від Заходу у "зерновій угоді" та поза нею.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.