На кордоні Сербії та Косова запрацювали нові правила перетину кордону

фото
Четвер, 1 вересня 2022, 17:51

Жителі частково визнаного Косова з четверга, 1 вересня, вперше отримали можливість вільно в'їжджати на територію Сербії, користуючись посвідченнями особи, виданими Республікою Косово.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Балканський оглядач".

Раніше косоварам на сербському кордоні видавали інші, сербські в'їзні/виїзні документи, які мали замінювати косовські. Після 11 років такої практики Белград відмінив цю процедуру після домовленостей, досягнутих з Приштиною за посередництва ЄС.

До цього часу, на підставі Брюссельської угоди про свободу пересування від 2011 року, протягом останніх одинадцяти років Сербія видавала в’їзні/виїзні документи громадянам Косово, які замінювали їхні посвідчення особи.

Своєю чергою косовська влада відмінила заплановану видачу косовських документів для власників сербських паспортів, що в'їжджають до Косова.

Запровадження цієї процедури мало розпочатися з 1 серпня, але 31 липня на півночі Косово були споруджені барикади для блокування доріг, що ведуть до пунктів пропуску Яринє та Брняк, щоб перешкодити косовській владі у виконанні ухваленого ними рішення.

Тоді Косово відклало це рішення на 30 днів, а 27 серпня, після переговорів за участі європейських та американських посередників, скасувало. Таким чином, було досягнуто згоди щодо посвідчень особи, але є до ще одного рішення уряду Косова не було досягнуто згоди.

З 1 вересня Косово починає процес перереєстрації автомобілів із сербськими номерами, прив'язаними до назв міст, на номери Республіки Косово, RKS. Цей процес має тривати два місяці, і Європейський Союз та США очікують, що компромісне рішення буде знайдене і з цього питання.

Вважається, що в муніципалітетах на півночі Косово, населених сербами, є приблизно 10 тисяч автомобілів із номерними знаками KM (Косовська Мітровіца), PZ (Прізрен), UR (Урошевац) тощо, виданих Сербією. Ці номерні знаки були скасовані в муніципалітетах на південь від Ібру приблизно 10 років тому, також на основі угоди про свободу пересування 2011 року.

Для офіційного Белграда, як заявив директор Управління у справах Косова і Метохії уряду Сербії, прийнятним рішенням було б запровадження так званих нейтральних номерів, від чого Косово відмовляється.

Водночас сербські медіа повідомляють про бойкот, який серби оголосили перереєстрації автомобільних номерів.

Більше про це читайте тут: Балкани уникли війни: хто виграв і хто програв від компромісу Сербії та Косова.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.