Світ реагує на терор РФ, Угорщина захищає Росатом, “візове покарання” для росіян: новини дня

Дайджест
Понеділок, 12 вересня 2022, 21:50

Країни світу відреагували на удари окупантів по критичній інфраструктурі України. В нашому міністерстві закордонних справ їх назвали "актом відчаю" після величезних втрат і відступу росіян.

Німецькі політичні партії, зокрема й коаліційні, після серйозних успіхів України у поверненні територій на Харківщині вимагають від уряду посилити підтримку України зброєю.

Проте, танки передавати Збройним силам поки не планують. Разом з тим, посол США в Берліні очікує від уряду Шольца більшого в плані допомоги Україні.

Угорщина продовжує захищати Росію на полях Євросоюзу та вимагає гарантій від ЄС, що російська ядерна енергетика не потрапить під санкції.

Більше важливих і цікавих новин дня 12 вересня у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Контрнаступ та удари РФ по інфраструктурі 

Посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен заявила, що офіційний Берлін перебував "у захваті" від наступу українських Збройних сил на сході і на півдні.

Нагадаємо, контрнаступ Збройних сил України почався на півдні Харківської області 6 вересня.

В МЗС України заявили, що російський ракетний удар по критичній інфраструктурі нашої країни був актом відчаю після величезних втрат і відступу.

"Цілями були електростанції, що призвело до масових відключень електроенергії", - йдеться у повідомленні речника МЗС Олега Ніколенка.

Посол США в Україні Бріджит Брінк написала у Twitter, що удари російських ракет по критичній цивільній інфраструктурі України ввечері 11 вересня були відповіддю на успішний контрнаступ ЗСУ.

Глава МЗС Молдови назвав обстріли Росією цивільної інфраструктури воєнним злочином, Чехія та Естонія також засудили ракетні удари РФ по енергетичній інфраструктурі України.

Як повідомляє CNN, США непокояться, що енергетичний шантаж РФ послабить підтримку України в Європі.

Проте, в Сполучених Штатах, на тлі запеклої боротьби України за повернення територій, заявили, що будуть продовжувати підтримувати її.

Лідер італійської ультраправої партії "Ліга" Маттео Сальвіні, який раніше виступав проти санкцій щодо Росії, підтримує продовження постачання зброї Україні.

Після серйозних успіхів України у поверненні територій на Харківщині німецькі політичні партії, зокрема й коаліційні, вимагають від уряду посилити підтримку України зброєю.

Німеччина планує поставити Україні дві системи протиповітряної оборони IRIS-T до кінця цього року, ще дві – на початку наступного.

Передача танків Україні 

Разом з тим, дискусія щодо передачі танків Україні в Німеччині триває, проте вона не на користь Києва.

Генеральний секретар правлячої Соціал-демократичної партії Німеччини Кевін Кюнерт розвіяв очікування на постачання німецьких танків в Україну. 

За його словами, чинною залишається позиція, "що ми не хочемо, аби нас поступово втягували у війну, ми не хочемо спонукати Росію діяти в результаті ірраціонально і нападати на зовсім інші держави".

Також міністр оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт знову відхилила вимоги поставити Києву основні бойові танки.

"Досі жодна країна не постачала західні бойові машини піхоти чи основні бойові танки. Ми домовилися з нашими партнерами, що Німеччина не вживатиме таких дій в односторонньому порядку", - сказала Ламбрехт.

Як пише Süddeutsche Zeitung, канцлер Німеччини Олаф Шольц продовжує покладатися на артилерію та протиповітряну оборону для військової підтримки України.

Посол США в Німеччині Емі Гутманн очікує від німецького уряду більшого, якщо йдеться про допомогу Україні.

"Як би я не вітала  і захоплювалася зусиллями Німеччини, особливо поворотним моментом, проголошеним канцлером Шольцем, і тим, що німці роблять на підтримку України, — сказала посол, — мої очікування ще вищі". Зокрема, що стосується майбутньої співпраці між США та Німеччиною, "потрібно зробити більше".

Санкції

З понеділка набуває чинності рішення Ради ЄС про призупинення дії угоди про спрощення візового режиму з РФ.

Продовжуючи тему санкцій, Угорщина вимагає гарантій від ЄС, що російська ядерна енергетика не потрапить під санкції.

А більшість німців, за даними опитування, за продовження санкцій проти РФ навіть попри зростання цін.

Інше: у Франції росіянин побив двох українок

Гендиректор МАГАТЕ побачив ознаки того, що РФ погоджується на зону безпеки довкола Запорізької АЕС.

81% поляків підтримують прийом біженців з України, але зростає число противників.

ЄС нагадав РФ, що не визнає її "виборів" в окупованому Криму.

Франція та Румунія підписали угоду для нарощення експорту зерна з України.

Російські літаки знову залетіли в зону американської ППО на Алясці.

Посольство Болгарії повернулося до Києва.

Чеська поліція затримала мешканця Праги за пошкодження шин в авто з українськими номерами, а у Франції росіянин побив двох українок через українську музику – МЗС відреагувало.

Новий король Британії вперше звернувся до парламенту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.