Глава МЗС Фінляндії вважає можливою повну заборону туристичних віз ЄС для росіян

Четвер, 15 вересня 2022, 10:46

Міністр закордонних справ Фінляндії справ Пекка Хаавісто вважає можливим, що Євросоюз повністю заборонить туристичні візи для росіян.

Про це він сказав в інтерв'ю Helsingin Sanomat, пише "Європейська правда".

"Якщо ЄС прийме рішення про повну заборону на туристичні візи – я вважаю цілком можливим, що це буде зроблено в ЄС – країни ЄС, а також Фінляндія повинні мати в задній кишені інший тип візи для, наприклад, критично налаштованих журналістів, громадянських активістів чи представників опозиції. Країни Балтії вже взяли це на озброєння", - сказав Хаавісто.

За словами Хаавісто, ЄС має бути єдиним при запровадженні заборони на видачу віз.

"Ми зробили те, що в даній ситуації можна зробити відповідно до закону. Нас би дуже влаштувало, якби ЄС пов'язав візи з санкціями, у такому разі вони застосовувалися б у всьому Євросоюзі і в них була б правова основа. Тепер ми чекаємо на вказівки. ЄС. Ми готові до обмежень", – сказав Хаавісто.

Він також прокоментував рішення країн Балтії та Польщі запровадити обмеження на в'їзд для громадян Росії із шенгенськими туристичними візами.

"Ці країни інтерпретували шенгенські правила і вирішили, що кожен громадянин Росії становить загрозу безпеці. У наших умовах це було б дуже драматичною інтерпретацією. Ми консультувалися з поліцією безпеки, поліцією та прикордонною охороною. Вони не бачать у кожній російській загрозу безпеці", - сказав Хаавісто.

Нагадаємо, країни Балтії та Польща з 19 вересня запроваджують жорсткі обмеження на в'їзд для громадян Росії з шенгенськими туристичними візами, незалежно від того, у якій країні вони видані.

Раніше Європейська комісія оприлюднила пакет проєктів рішень про зміну візових правил для громадян РФ. Про те, що є та чого бракує у планах Євросоюзу, читайте в статті Що змінить рішення ЄС про візи для росіян та чому воно не має задовольнити Україну.

12 вересня набуло чинності рішення Ради ЄС про призупинення дії угоди про спрощення візового режиму з РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.