ЄС пропонує зобов’язати виробників ґаджетів з виходом в інтернет гарантувати їхню безпеку

Четвер, 15 вересня 2022, 23:13

Європейська комісія у четвер запропонувала ухвалити закон про стійкість до кіберзагроз (Cyber Resilience Act), який зобов’яжуватиме виробників пристроїв із виходом в інтернет гарантувати, що вони відповідають стандартам кібербезпеки.

Як передає "Європейська правда", про це йдеться в повідомленні Єврокомісії.

Виконавчий орган ЄС пояснює, що під час пандемії коронавірусу спостерігалося збільшення кількості кібератак, а на тлі війни Росії в Україні європейська енергетична інфраструктура також може стати ціллю зловмисників на тлі глобальної енергетичної кризи.

Закон про стійкість до кіберзагроз має на меті вилучити з ринку Євросоюзу всі пристрої з цифровими елементами, які не захищені належним чином від кіберзагроз. Такий захист має бути закладеним на етапі проєктування пристроїв.

Компанії-виробники нестимуть відповідальність за безпеку своїх продуктів протягом усього очікуваного терміну експлуатації або щонайменше п’яти років. А регулятор ЄС зможе вилучати або відкликати невідповідні пристрої та штрафувати компанії, які не дотримуватимуться правил.

У Єврокомісії вважають, що закон у разі ухвалення не тільки зменшить кількість кібератак, але й принесе користь споживачам, оскільки покращить захист даних і конфіденційності. Тепер пропозицію мають розглянути Рада ЄС і Європейський парламент.

Згідно з наведеною виконавчим органом ЄС статистикою, кожні 11 секунд у світі здійснюється атака програм-вимагачів, а лише в Європі кібератаки приносять від 180 до 290 мільярдів євро збитків щороку.

У липні високий представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель засудив дії пов’язаних із Росією хакерів і хакерських угруповань, спрямовані проти держав-членів Євросоюзу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.