У Грузії підтримка вступу до НАТО та ЄС дещо знизилась, але залишається високою

інфографіка
П'ятниця, 16 вересня 2022, 18:01

У Грузії зберігається висока підтримка вступу країни до НАТО та ЄС, хоча показники за останній рік дещо знизилися.

Як повідомляє "Європейська правда", про це свідчать результати великого опитування Національного демократичного інституту (NDI), проведеного у серпні 2022 року.

Майбутнє членство Грузії в НАТО підтримують 69% - менше, ніж 77% в кінці 2021 року, але коливання у цьому діапазоні неодноразово спостерігалися і раніше. 

 

Вступ Грузії до ЄС підтримують 75% респондентів - дещо менше, ніж 83% на кінець 2021 року. 

 

Більшість із тих, хто знає про червневе рішення Євроради - коли Грузія не отримала статус кандидата разом з Україною та Молдовою - вважають, що уряд Грузії не зробив для цього достатньо. Така думка особливо переважає серед жителів столиці, молоді та прихильників опозиції. 

Для більшості важливо, щоб країна виконала рекомендації-передумови для отримання статусу кандидата, але при цьому 35% не вірять, що уряд це зробить, тоді як вірять - 32%.

Порівняно з 2019 роком удвічі зросла кількість тих, хто вбачає основною перешкодою для євроінтеграції Грузії нестачу політичної волі в уряді. 

Росію вважають значною загрозою 76% - дещо менше, ніж максимальні 85% у березні 2022 року. 

58% опитаних покладають провину за війну Росії проти України на РФ (що менше, ніж у березні - 67%), 18% - на особисто Путіна, 15% - на США, 11% - на саму Україну.

Більшість (52%) вважають, що влада робить достатньо для підтримки України. Серед жителів Тбілісі та прихильників опозиції помітно більше тих, хто вважає, що уряд та парламент могли би робити більше. 

Більшість опитаних вважають, що країна рухається у неправильному напрямку (44%), майже 30% вважають, що нічого не змінюється, і 23% вважають напрямок руху країни правильним. Частка невдоволених найбільша серед жителів столиці і прихильників опозиції.

На запитання, чи зараз Грузія є демократичною державою, відповідь "ні" дали рекордна кількість респондентів за всі роки опитування з 2010 - 62%.

Невдоволені роботою уряду 51%, що майже стільки ж, як у всіх попередніх опитуваннях з грудня 2021 року. Найбільше невдоволених - серед жителів столиці і молоді.

56% кажуть, що їхні інтереси не представляє жодна з політичних партій країни, а серед молоді цей показник сягає 65%.

Нагадаємо, останнім часом від правлячої партії Грузії дедалі частіше лунає критика на адресу ЄС та США, хоча влада все ж обіцяє проводити реформи, необхідні для кандидатського статусу.

Також у суспільстві зросла напруга через суперечки з приводу того, як ставитися до масового приїзду в країну громадян Росії - частина суспільства вбачає у цьому загрозу і закликає владу реагувати, а правляча партія звинуватили опонентів у розв'язанні "ганебної ксенофобно-шовіністичної кампанії" проти громадян РФ

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.