Військові США захищатимуть Тайвань у разі вторгнення Китаю - Байден

Понеділок, 19 вересня 2022, 08:13

Президент США Джо Байден заявив, що збройні сили Сполучених Штатів захищатимуть Тайвань у разі вторгнення Китаю.

Про це він заявив в інтерв’ю CBS 60 Minutes, пише "Європейська правда" із посиланням на Reuters.

У відповідь на питання, чи будуть сили США захищати демократично керований острів, на який претендує Китай, Байден відповів: "Так, якщо насправді стався безпрецедентний напад".

На прохання пояснити, чи він мав на увазі, що на відміну від України, сили США – американські чоловіки та жінки – захищатимуть Тайвань у разі китайського вторгнення, Байден відповів: "Так".

Сполучені Штати тривалий час дотримувалися політики "стратегічної неоднозначності" і не давали зрозуміти, чи будуть вони відповідати військовою силою на напад на Тайвань.

На прохання прокоментувати речник Білого дому сказав, що політика США щодо Тайваню не змінилася.

"Президент говорив про це раніше, в тому числі в Токіо на початку цього року. Тоді він також чітко дав зрозуміти, що наша політика щодо Тайваню не змінилася. Це залишається правдою", - сказав речник.

Міністерство закордонних справ Тайваню висловило подяку Байдену за його підтвердження "надійної прихильності уряду США щодо безпеки Тайваню".

Інтерв'ю CBS з Байденом було проведено минулого тижня. Президент США перебуває у Британії на похоронах королеви Єлизавети в понеділок.

Заява Байдена напевно розлютить Пекін, який був сильно невдоволений візитом до Тайваню спікера Палати представників США Ненсі Пелосі в серпні.

Нагадаємо, Європейський парламент рішуче засудив нещодавні агресивні військові навчання Китаю в Тайванській протоці, закликавши до зміцнення відносин ЄС із Тайбеєм.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.