Протест в Угорщині: вчителі "оплакали" початок навчального року 

фото
П'ятниця, 2 вересня 2022, 14:59

У четвер лідери профспілки вчителів Угорщини одяглися у чорне та провели акцію протесту, щоб "оплакати" початок навчального року.

Про це йдеться в публікації Telex, пише "Європейська правда".

Керівництво Угорського союзу вчителів (PSZ) провело пресконференцію у всьому чорному та з чорними парасольками в перший день нового навчального року. Вони вимагали підвищення заробітної плати, скорочення робочого навантаження та відновлення конституційного права на страйк. 

 

Профспілкові лідери заявили, що організують страйк, який, швидше за все, відбудеться приблизно наприкінці листопада. До цього часу вчителів не заохочують до участі в акціях громадянської непокори.

31 січня багато угорських державних шкіл провели двогодинний попереджувальний страйк, у ході якого педагоги вимагали підвищення заробітної плати та покращення умов праці, а також зниження навантаження. У разі невиконання вимог вчителі планували 16 березня загальнонаціональний страйк.

Уряд швидко відреагував, видавши указ, що обмежив право вчителів на страйк.

PSZ тепер заявила, що проблеми, які вчителі підняли раніше цього року, не були вирішені урядом.

За даними PSZ, заробітна плата вчителів становить 60% від заробітної плати інших випускників університетів. 

Крім того, заробітна плата вчителів спеціальної освіти та іншого допоміжного персоналу не підвищувалася з 2008 року, а кількість нових вчителів, які вступають у професію, недостатня, щоб замінити пенсіонерів. Це змушує п'яту частину початкових шкіл наймати некваліфікований персонал.

Нагадаємо, у липні в Будапешті протестували проти уряду Орбана через непопулярні економічні заходи.

Читайте також: Розворот Орбана: як новий уряд та надзвичайний стан мають змінити курс Угорщини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.